Știință

Conținut Ce este o eroare logică Încălcarea legii identității Încălcarea legii a treia excluse Erorile logice ale gândirii Sofismele Cum să expunem sofismele Paralogii Paradoxii logice Cum să evităm erorile logice În acest articol vom examina exemple de erori logice care, într-un fel sau altul, se găsesc în viața noastră de zi cu zi.

Citeşte Mai Mult

Experimentul Universului-25 este un studiu științific, în timpul căruia au fost create cele mai confortabile condiții de viață pentru o populație de șoareci. Rozătoarele aveau o abundență de hrană și apă, nu erau amenințate de prădători și existau și suficient spațiu pentru reproducere. Cu toate acestea, până la sfârșitul experimentului, toți șoarecii au dispărut. Vă vom spune despre motivul pentru care sa întâmplat acest lucru și semnificația pe care o are pentru știință în general și pentru umanitate în special acum.

Citeşte Mai Mult

Răzorul lui Occam este un principiu metodologic care cere să se acorde prioritate teoriilor simple față de cele complexe (dacă ambele sunt confirmate de practică). Numit după călugărul-filozof William Ockham. În acest articol descriem principiul razorului Occam în limbaj simplu și analizăm, de asemenea, modul în care este aplicabil în știință și în viața de zi cu zi.

Citeşte Mai Mult

Ce este logica și de ce este o gândire logică atât de importantă pentru o persoană? Răspundeți la această întrebare nu este dificilă, deoarece logica ne înconjoară literalmente peste tot. Cunoașterea și aplicarea legilor sale vă pot schimba serios viața, deschizându-vă înainte de posibilitățile extraordinare de gândire ale unei persoane. Scopul nostru este de a vă da o idee despre ce logică este, cât mai curând posibil, dar fără a aduce atingere semnificației.

Citeşte Mai Mult

Lumea noastră este aranjată incomprehensibil. Legile naturii sunt studiate în întreaga istorie a omenirii, dar suntem departe de a înțelege adevărata esență a lucrurilor. Nu contează cât de mult a încercat Einstein să descopere formula "tot", el a eșuat. Cu toate acestea, știința încăpățânată continuă să studieze legile universului.

Citeşte Mai Mult

Ce este fulgerul cu bile și de ce nu a fost încă studiat de știință acest mister? Ce se află în spatele aspectului mistic al trupului de energie misterios, pe care europenii medievali îl înspăimânta atât de mult? Există o opinie că aceștia sunt reprezentanți ai unor civilizații extraterestre sau, în general, ființe înzestrate cu motive. Dar este într-adevăr?

Citeşte Mai Mult

Experimentul lui Milgram este un experiment în psihologia socială realizat de Stanley Milgram în 1963. Acest psiholog a studiat la Universitatea Yale. Acest experiment a primit o largă publicitate și popularitate, atât în ​​cercurile științifice, cât și în cele sociale. Unii oameni de știință au numit această experiență una dintre cele mai violente din istoria psihologiei.

Citeşte Mai Mult

Metoda Delphi este o metodă de căutare rapidă a soluțiilor bazate pe generarea lor în procesul de brainstorming realizat de un grup de specialiști și în alegerea celei mai bune soluții pe baza evaluărilor experților. Metoda Delphi este utilizată în cazurile în care este necesară o evaluare a eficacității soluțiilor. Se aplică atât în ​​viața de zi cu zi, cât și în domeniul profesional.

Citeşte Mai Mult

Poate că unul dintre voi a auzit o expresie ca "pisica lui Schrodinger". Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, acest nume nu înseamnă nimic. Dacă vă considerați un subiect de gândire și chiar vă pretindeți că sunteți intelectual, trebuie să aflați cu siguranță ce este pisica lui Schrödinger și de ce a devenit faimos în știință.

Citeşte Mai Mult

În fiecare zi trebuie să ne ocupăm de matematică. Și acest lucru nu este surprinzător, pentru că nu este întâmplător că ea este numită regina științelor. Cifrele ne urmează peste tot și fără ele este imposibil să ne imaginăm lumea modernă. Acum luăm în considerare cele mai interesante fapte despre matematică, care vor fi distractive pentru toată lumea și vor fi de înțeles chiar și pentru copii.

Citeşte Mai Mult

Ce este pedagogia și care sunt cele 3 metode pedagogice cele mai faimoase din lume? Vom răspunde la aceste întrebări în acest post. În primul rând, trebuie să se înțeleagă că educația pedagogică a copilului este una dintre cele mai importante domenii ale oricărei civilizații. La urma urmei, depinde de ceea ce va fi omenirea în viitor. După cum a spus Serghei Mikhalkov: "Astăzi, copiii sunt mâine".

Citeşte Mai Mult

Cu siguranta stii ce regula este de cinci secunde. Dacă nu, vă vom spune. Cu mult timp în urmă, a apărut o legendă ciudată, afirmând că mâncarea rapidă ridicată de pe podea nu a fost considerată că a căzut. Adică, microbii, în câteva secunde, când alimentele erau pe podea, nu aveau timp să-l "atace". Desigur, această afirmație este relevantă numai pentru produsele alimentare solide și uscate: prăjituri, pâine, fructe etc.

Citeşte Mai Mult

În secolul 21, auzim zilnic știri economice prin mass-media. De aceea, conceptul de PIB, dacă nu este cunoscut de noi, este, cel puțin, adesea auzit. Dar ce înseamnă asta? Ce este PIB-ul și de ce știința modernă monitorizează îndeaproape acest indicator? Acestea sunt întrebările pe care le vom răspunde în acest articol.

Citeşte Mai Mult

Am citit un articol cu ​​privire la ceea ce este PIB-ul, ați putea fi interesat de un astfel de lucru ca paritatea puterii de cumpărare (PPP). Este ușor de ghicit că știința economiei nu se oprește și se dezvoltă constant, inventând noi instrumente pentru gestionarea pieței mondiale a bunurilor și serviciilor. Pentru prima dată această teorie a fost justificată de economistul suedez Karl Gustav Kassel.

Citeşte Mai Mult

Faptele interesante din lumea medicinei ne dau câteodată surprize surprinzătoare. De exemplu, știți ce sunt cromozomii și cum afectează o persoană? Propunem să înțelegem această problemă pentru a da o dată pentru totdeauna "i". Privind fotografiile de familie, s-ar putea să fi observat că membrii aceleiași familii se aseamănă reciproc: părinți ca părinții, părinți - ca bunicii.

Citeşte Mai Mult

Te-ai gandit vreodata de ce gemenii sunt la fel? La urma urmei, nu poate fi interesant pentru cei care sunt interesați de medicină sau doar informații interesante despre o persoană. Gemenii sunt o excepție de la regulă. Aceștia au același set de gene, deoarece au evoluat dintr-o celulă ouă fertilizată, care a fost împărțită în jumătate, iar fiecare jumătate a ei a devenit un organism separat.

Citeşte Mai Mult

Ce este genomul uman? Cât timp a fost folosit acest termen în știință și medicină și de ce este atât de important acest concept astăzi? Genomul uman este totalitatea materialului ereditar închis într-o celulă umană. Se compune din 23 de perechi de cromozomi. Genele sunt părți separate ale ADN-ului. Fiecare dintre ele este responsabilă pentru un semn sau o parte a corpului: înălțimea, culoarea ochilor etc.

Citeşte Mai Mult

Care sunt faptele științifice? Aceasta este întotdeauna interesantă și utilă. Cu toate acestea, uneori necesită o analiză atentă și, din cauza complexității unor persoane, pare mai ușor să refuzați să luați în considerare problema studiată. Dar nu căutăm căi ușoare! Vă sugerăm să vă familiarizați cu conceptul graficului Pareto.

Citeşte Mai Mult

Te-ai gândit vreodată că dimensiunile reale ale țărilor diferă de cele afișate pe hărțile geografice? În principiu, astfel de fapte științifice nu ar fi de interes pentru un elev școlar sovietic, deoarece toți elevii știau despre ei, chiar și cu performanțe medii academice. Totuși, în zilele noastre, datele oferite în articol pot șoca unii membri ai noii generații de tineri.

Citeşte Mai Mult

Recent, este din ce în ce mai posibil să auziți conversații inteligente cu privire la faptul că indicele de dezvoltare umană (HDI) în acest stat sau în acel stat este scăzut sau invers, este ridicat. Propunem să ne ocupăm de ceea ce este, pentru că, desigur, este vorba despre fapte științifice! Totul a început în 1990. Atunci, un grup de economiști, condus de pakistanezi Makhbub-ul-Haq, a dezvoltat acest indice.

Citeşte Mai Mult