Poveste

Fapte interesante despre războiul din 1812 - aceasta este o mare oportunitate din partea diferitelor țări de a privi la războiul de amploare dintre imperiile franceze și rusești din Rusia. Mii de cărți au fost scrise despre acest conflict militar și au fost făcute zeci de filme. Pentru Napoleon Bonaparte, acest conflict a fost începutul sfârșitului tuturor realizărilor sale în arena militară și politică.

Citeşte Mai Mult

Marocanii împotriva italienilor: cel mai murdar episod al celui de-al doilea război mondial (1939-1945). În această formă sunt considerate atrocitățile personalului militar marocan (Gumières) în timpul războiului. Apoi, vom discuta în detaliu comportamentul acestor soldați pe teritoriul Italiei ocupate și vom încerca să înțelegem motivele pentru această tragedie groaznică.

Citeşte Mai Mult

Războiul afgan (1979-1989) este un conflict militar care a avut loc în Republica Democratică Afganistan. Pe de o parte, a participat un contingent limitat de trupe sovietice, susținând acțiunile conducerii Afganistanului. Pe de altă parte, au intervenit grupuri armate de mujahedine afgane sponsorizate de țările NATO.

Citeşte Mai Mult

Misteriile civilizației maya vă îngrijorează mințile a milioane de oameni. Clădirile uimitoare construite de acest popor în urmă cu multe secole uimiște nu numai cu scara lor, ci și cu tehnologiile lor unice. Oamenii de știință încă nu înțeleg de unde civilizația mayiană avea astfel de cunoștințe și instrumente pentru a crea clădiri din piatră.

Citeşte Mai Mult

Cum sa dovedit Lavrentiy Beria în timpul Marelui Război Patriotic (1941-1945), interesează mulți oameni care sunt îndrăgostiți de istorie. La urma urmei, el a fost cel de-al doilea om după Iosif Stalin, drept consecință că el a avut o pondere enormă în statul sovietic. De aceea, atenția asupra figurii sale este atât de mare. În acest articol ne vom uita la perioada Marelui Război Patriotic în contextul vieții statului și a liderului de partid, Lavrenti Beria.

Citeşte Mai Mult

Ce a rupt planul german Barbarossa în 1941? Această întrebare a interesat mulți oameni înainte de sfârșitul celui de-al doilea război mondial (1941-1945). Desigur, pentru URSS, totul a fost extrem de clar, iar iubitorii de istorie studiază cu entuziasm acest subiect până acum. Conducerea țării a explicat oamenilor eșecul planului "Barbarossa" cu rezistența, teama și forța poporului sovietic.

Citeşte Mai Mult

Fapta lui Panfilov este povestea marelui curaj al soldaților armatei sovietice care au arătat un curaj incredibil în apărarea pământului lor nativ. Pe 16 noiembrie 1941, o ofensivă a trupelor fasciste împotriva capitalei a avut loc în apropiere de Volokolamsk lângă Moscova. 28 de soldați ruși sub comanda lui Ivan Panfilov au luptat eroic timp de 4 ore într-o bătălie inegală cu germanii.

Citeşte Mai Mult

Depistarea revoluției - o încercare de lovitură de stat care a avut loc la Sankt Petersburg pe 14 decembrie (26), 1825. Majoritatea organizatorilor au fost ofițeri ai Gărzii, care nu au vrut să vadă pe tronul lui Nicholas 1. Revoluționarii au cerut de asemenea abolirea autocrației și a servilui. Iubitorii de istorie, în general, și istoriile ruse în particular, ar trebui să cunoască bine această pagină a trecutului rusesc.

Citeşte Mai Mult

Bătălia de la Poltava este cea mai mare bătălie generală a Războiului de Nord dintre trupele ruse comandate de Petru 1 și armata suedeză a lui Charles 12. În acest sens, 10 iulie este Ziua de Glorie Militară a Rusiei - Ziua Victoriei a Armatei Rusiei comandată de Petru cel dintâi împotriva suedezilor în bătălia de la Poltava.

Citeşte Mai Mult

Ca urmare a acțiunilor inumane și brutale ale criminalilor nazisti, milioane de oameni au murit în timpul celui de-al doilea război mondial. Naziștii au făcut fără îndoială toate ordinele lui Adolf Hitler și anturajul său și adesea au luat inițiativă criminală în mâinile lor. Și, deși astăzi știm despre sute de infractori nazisti, în acest articol vom lua în considerare cele 10 cele mai sângeroase dintre ele.

Citeşte Mai Mult

La începutul secolului trecut, rezervele de aur ale Rusiei au fost cele mai mari din lume. În 1918, conducătorul suprem al Rusiei, Alexander Kolchak, a protejat 490 de tone de aur. Mulți oameni continuă să fie interesați de locul în care această comoară a dispărut. În acest articol ne vom uita la principalele evenimente din istoria acelor ani și vom încerca să aflăm și unde a dispărut aurul lui Kolchak.

Citeşte Mai Mult

Bătălia de la Kulikovo este o bătălie pe scară largă între armata rusă sub comanda lui Dmitri Donskoy și o parte din trupele Hordei de Aur, sub conducerea lui Mamai. Victoria războinicilor ruși asupra inamicului a jucat un rol important pe calea restabilirii unității Rusiei și a răsturnării totale a jugului tătar-mongol. În acest articol, subliniem pe scurt evenimentele principale ale luptei Kulikovo, precum și descrierea unor fapte interesante legate de aceasta.

Citeşte Mai Mult

A doua jumătate a secolului al XIX-lea și a întregului secol trecut a trecut sub auspiciile unor puternici ruși. Poate că este dificil să numim orice altă țară în care s-ar naște atât de mulți eroi. În acest articol, vom aminti cei mai puternici bărbați și femei care au reușit să înființeze înregistrări neîntrerupte până în ziua de azi. Ventilatoarele istoriei și toate cele mai multe vor fi interesante.

Citeşte Mai Mult

Războiul războiului (1558-1583) - o confruntare militară pe scară largă a secolului al XVI-lea, în care au participat Confederația Livoniană, Regatul Rusiei, Marele Ducat al Lituaniei (din 1569 - Rzeczpospolita), împărățiile suedeză și daneză Conflictul a început cu atacul Rusiei asupra Livoniei și a avut loc inițial pe teritoriul modern al Letoniei și al Estoniei.

Citeşte Mai Mult

Armata Kwantung este grupul principal și cel mai mare al forțelor terestre ale forțelor armate imperiale din Japonia în timpul celui de-al doilea război mondial. Armata Kwantung a fost complet zdrobită de forțele URSS în timpul războiului sovieto-japonez (1945). Nu numai admiratorii Japoniei, ci și toți iubitorii de istorie ar trebui să știe ce a fost Armata Kwantung.

Citeşte Mai Mult

Copiii sunt eroi de război și exploatările lor - acest material este demn de mai mult de o carte. Marele război patriotic a arătat că poporul nostru nu se oprește la nimic atunci când trebuie să-și apere patria. Copiii eroi și exploatările lor - acesta este subiectul principal al acestui articol. Iubitorii de istorie vor fi cu siguranță interesați, iar adevărații patrioți vor experimenta încântare și admirație pentru modul în care acești copii mici ar putea merge pentru astfel de fapte.

Citeşte Mai Mult

Este greu de argumentat faptul că profesorii și profesorii de sex feminin sunt mult mai mult decât bărbați. Cel puțin, această tendință constantă a fost observată începând cu secolul al XX-lea. În același timp, istoria arată că schimbările cele mai globale în sfera pedagogiei și educației au fost făcute de bărbați. În acest articol vom vorbi despre cei mai renumiți oameni care au schimbat radical sistemul educațional.

Citeşte Mai Mult

Yuri Dolgoruky - Marele Prinț al orașului Kiev, prințul Rostov-Suzdal, al VI-lea fiu al lui Vladimir Monomakh. Este considerat fondatorul Moscovei. Potrivit opiniei populare, porecla lui "Dolgoruky" Yuri a primit pentru "lăcomie pentru achiziție." În biografia sa există o mulțime de astfel de fapte care vor fi interesante pentru iubitorii de istorie.

Citeşte Mai Mult

Jugul tătar-mongol este numit sistemul de dependență politică a principatelor rusești de imperiul mongol. În 2013, în manualele despre istoria Rusiei, perioada jugului tătară-mongolă a început să se numească "regula de hoardă". În acest articol, analizăm pe scurt trăsăturile jugului tătar-mongol, influența sa asupra dezvoltării Rusiei, precum și locul din istorie în general.

Citeşte Mai Mult

Bătălia de la Borodino este cea mai mare bătălie din Războiul Patriotic din 1812 între armata rusă sub conducerea lui Mihail Kutuzov și armata franceză sub comanda lui Napoleon Bonaparte. Data bătăliei de la Borodino Bătălia de la Borodino a avut loc pe 26 august 1812 în apropierea satului Borodino, situat la 125 km de capitala.

Citeşte Mai Mult