Benelux

Cu siguranță ați auzit în repetate rânduri la televizor cuvântul "Benelux". De ce este și de unde vine, vom spune în acest post.

Astfel, Benelux este o organizație interguvernamentală care reprezintă o uniune politică, economică și vamală în Europa de Vest, cuprinzând trei monarhii: Belgia, Olanda și Luxemburg.

Țările din Benelux

Numele în sine este derivat din primele litere ale celor trei țări: Belgia, Olanda și Luxemburg.

Benelux a fost fondată la 5 septembrie 1944. Un fapt interesant este faptul că crearea acestei Uniuni a precedat apariția Uniunii Europene. Benelux, de fapt, a devenit prototipul său.

Imediat după semnarea tratatelor respective la Londra de către guvernele celor trei țări, comerțul dintre statele membre a fost complet scutit de toate obligațiile.

Gestionat de organizarea miniștrilor de externe ai țărilor participante. Ele sunt organul suprem al Uniunii și organizează mai multe întâlniri pe an.

Este curios că această organizație nu sa destrămat nici după crearea Comunității Economice Europene (CEE).

Potrivit Comitetului Ministerial Benelux, conservarea organizației se datorează următoarelor motive:

  • în cazul eliminării Beneluxului, lungii ani de cooperare ar fi lipsiți de sens;
  • simpla existență a Benelux este o garanție a stabilității țărilor participante;
  • Belgia, Olanda și Luxemburg în ansamblul său au mult mai multe șanse de a negocia cu CEE în condiții favorabile.

Trebuie să spun că Beneluxul este un bun exemplu pentru modul în care trei țări pot lucra împreună pentru a rezolva diferite probleme: economice, politice și sociale.

Vizionați videoclipul: Benelux: The European Union of the European Union Belgium, Netherlands, Luxembourg (Decembrie 2019).

Loading...