Pisica lui Schrödinger

Poate că unul dintre voi a auzit o expresie ca "pisica lui Schrodinger". Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, acest nume nu înseamnă nimic.

Dacă vă considerați un subiect de gândire și chiar vă pretindeți că sunteți intelectual, trebuie să aflați cu siguranță ce este pisica lui Schrödinger și de ce a devenit faimos în știință.

Pisica lui Schrödinger - Acesta este un experiment mental propus de teoreticianul fizicianului austriac Erwin Schrodinger. Acest om de știință talentat a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1933.

Prin experimentul său celebru, a dorit să arate incompletitatea completă a mecanicii cuantice în tranziția de la sistemele subatomice la cele macroscopice.

Erwin Schrödinger a încercat să-și explice teoria cu privire la exemplul original al unei pisici. El a vrut să facă acest lucru cât se poate de simplu, astfel încât gândul său să fie clar pentru orice persoană.

Fie că a reușit sau nu, veți învăța citind articolul până la capăt.

Esența experimentului Cat Schrödinger

Fizicianul și-a publicat teoria în 1935. Prezentăm un fragment din articolul original al lui Schrödinger, unde a descris experimentul. Nu fi alarmat dacă nu este clar imediat - mai jos vom încerca să explicăm totul cu cuvinte simple.

Să presupunem că o pisică este încuiată într-o cameră de oțel împreună cu o mașină atrăgătoare (care trebuie protejată de intervenția directă a pisicii): în interiorul unui contor Geiger există o cantitate mică de substanță radioactivă care poate deteriora doar un atom într-o oră, dar cu aceeași probabilitate nu se pot desprinde; dacă se întâmplă acest lucru, tubul de citire este descărcat și un releu este declanșat, coborând ciocanul care sparge conul cu acid cianhidric.

Dacă, timp de o oră, tot acest sistem este furnizat la sine, atunci putem spune că pisica va fi în viață după acest timp, de îndată ce atomul nu se va prăbuși.

Prima decădere a unui atom ar otrăvi pisica. Funcția psi a sistemului în ansamblu o va exprima, amestecând în sine sau răspândind o pisică vie și moartă (îmi pare rău pentru expresie) în părți egale.

Tipic în astfel de cazuri este că incertitudinea, limitată inițial la lumea atomică, este transformată în incertitudine macroscopică, care poate fi eliminată prin observație directă.

Acest lucru ne împiedică să acceptăm naiv "modelul de estompare" ca o realitate reflectivă. În sine, acest lucru nu înseamnă nimic neclar sau contradictoriu.

Există o diferență între o fotografie fuzzy sau defocalizată și o imagine de nori sau ceață.

Cu alte cuvinte, avem o cutie și o pisică. Cutia conține un dispozitiv cu nucleu atomic radioactiv și un container cu gaze otrăvitoare.

În timpul experimentului, probabilitatea decăderii sau nedegradării nucleului este egală cu 50%. În consecință, dacă se destramă, animalul va muri, iar dacă miezul nu se va prăbuși, pisica lui Schrödinger va rămâne în viață.

Blocăm pisica în cutie și așteptăm o oră, reflectând asupra stăpânului vieții.

Conform legilor mecanicii cuantice, miezul (și, prin urmare, pisica în sine) pot fi simultan în toate stările posibile (a se vedea suprapunerea cuantică).

Pana cand cutia este inca deschisa, sistemul cat-core are doua optiuni pentru rezultatul evenimentelor: "descompunerea miezului - pisica este moarta" cu o probabilitate de 50% si "dezintegrarea miezului nu sa intamplat - pisica este viu" cu aceeasi probabilitate.

Se pare că pisica lui Schrodinger, așezată în cutie, este în viață și moartă în același timp.

Interpretarea interpretării de la Copenhaga afirmă că, în orice caz, pisica este viu și mort în același timp. Alegerea decăderii nucleului nu are loc atunci când deschidem caseta, dar când nucleul intră în detector.

Acest lucru se datorează faptului că reducerea funcției de undă a sistemului de detectare a pisicii-miez nu este în nici un fel interconectată cu observatorul. Este în legătură directă cu observatorul nucleului atomic.

Pisica lui Schrödinger cu cuvinte simple

Conform legilor mecanicii cuantice, dacă nu există nici o observație asupra nucleului atomic, acesta poate fi dual: adică, dezintegrarea se va întâmpla sau nu.

Din aceasta rezultă că o pisică, care este într-o cutie și este un nucleu, poate fi atât viu, cât și moartă în același timp.

Dar în momentul în care observatorul decide să deschidă cutia, el va putea vedea numai una dintre cele două stări posibile.

Dar acum se ridică o întrebare firească: când exact sistemul încetează să mai existe într-o formă dublă?

Datorită acestei experiențe, Schrödinger a condus argumentul că mecanica cuantică este incompletă fără reguli specifice care explică când funcția de undă se prăbușește.

Având în vedere faptul că pisica lui Schrödinger devine mai devreme sau mai târziu fie vie sau moartă, aceasta va fi aceeași pentru nucleul atomic: decăderea atomică va avea loc sau nu.

Esența experienței limbajului uman

Folosind exemplul unei pisici, Schrödinger dorea să demonstreze că, în conformitate cu mecanica cuantică, un animal ar fi atât viu cât și mort în același timp. Aceasta este, de fapt, imposibilă, din care se concluzionează că mecanica cuantică are astăzi deficiențe semnificative.

Video de la The Big Bang Theory

Personajul seriei Sheldon Cooper a încercat să-i explice prietenei "apropiate" esența experimentului Cat de Schrödinger. Pentru aceasta, el a folosit exemplul unei relații între bărbat și femeie.

Pentru a afla ce relație este suficientă pentru a deschide cutia. Și până când este închisă, relația lor poate fi atât pozitivă, cât și negativă.

//interesnyefakty.org/wp-content/uploads/Kot-SHredingera.mp4

Pisica lui Schrödinger a supraviețuit experienței?

Dacă unul dintre cititorii noștri este îngrijorat de o pisică, atunci ar trebui să vă liniștiți. În timpul experimentului, niciuna dintre pisici nu a murit, iar Schrodinger și-a numit experimentul minte, adică una care se desfășoară exclusiv în minte.

Loading...