Experimentul al treilea val

Acest articol va fi deosebit de interesant pentru cei care sunt interesați de istorie și psihologie. Vom examina întrebarea de ce, în timpul celui de-al doilea război mondial (1933-1945), poporul celui de-al Treilea Reich, a susținut fanatic regimul nazist condus de Hitler.

De ce germanii erau loiali construirii de lagăre de concentrare, masacre, antisemitism, experimente pe oameni și multe alte lucruri terifiante.

Paradoxul acestor evenimente teribile constă tocmai în faptul că germanii înșiși nu înțelegeau ce consecințe avea nazismul.

Cu toate acestea, după căderea celui de-al Treilea Reich, poporul din Germania și-a dat seama de greșelile lor monstruoase și a simțit o rușine reală pentru tot răul pe care l-au făcut. Pentru a înțelege comportamentul germanilor, în 1967 a fost efectuat un experiment neobișnuit în SUA, numit "Al treilea val".

Ideea experimentului "Cel de-al treilea val"

Acest experiment unic a fost realizat în primăvara anului 1967 într-o școală obișnuită din Palo Alto din California. Participanții la experiment au fost elevi de clasa a 10-a, adică studenții aveau aproximativ 16 ani.

Inițiatorul ideii a fost un simplu profesor de școală din istoria lui Ron Jones. El a vrut să înțeleagă motivele comportamentului misantrop al germanilor în anii socialismului național. Experimentul trebuia să dureze o săptămână.

Încă din prima zi, Ron Jones a stabilit reguli stricte pentru studenții săi și el însuși a devenit șeful unui grup informal de tineri. În mod surprinzător, niciunul dintre studenți, inclusiv adulții, nu a interferat cu acțiunile sale.

Ron Jones

Din anumite motive, despre care vom vorbi mai târziu, experimentul a fost încheiat în a cincea zi. Totuși, acest lucru era suficient pentru ca profesorul să le arate elevilor cât de ușor și simplu au cedat influenței sale.

În opinia sa, ascultarea lor necontestată față de el în timpul celor 5 zile nu a fost absolut diferită de comportamentul cetățenilor germani față de Fuhrer.

Cum a fost efectuat experimentul "Treilea val"

Totul a început cu faptul că, odată ce Ron Jones, unul dintre studenții săi a pus o întrebare despre cel de-al doilea război mondial. Școala dorea să înțeleagă de ce poporul din Germania pretindea că nu se întâmplă nimic, deși știa foarte bine despre lagărele de concentrare, tortura, hărțuirea și multe alte lucruri. Ca urmare, profesorul a decis să rezolve problema în detaliu, dedicându-i o săptămână întregă.

luni

Luni, Ron ia explicat elevilor "puterea disciplinei". Apoi le-a ordonat să accepte o poziție supusă, deoarece contribuie la o mai bună învățare. După aceea, el le-a forțat în repetate rânduri să se ridice și să se așeze într-o poziție nouă și să părăsească clasa și apoi să se întoarcă imediat, dar deja liniștit și liniștit.

Surprinzător, elevii au îndeplinit cerințele lui Ron cu mare plăcere. Când Jones a început să forțeze elevilor de liceu să dea răspunsuri clare și concise la întrebările lor, el nu a văzut nici o rezistență.

În plus, chiar și cei mai pasivi și mai puțin observați studenți au început să ia inițiativa în această privință. Așa sa încheiat prima zi a experimentului.

marți

Marți, elevii au intrat deja în sala de clasă în conformitate cu noile reguli, în care sa manifestat așa-numita "putere de unitate". La comanda profesorului, toată lumea a rostit sloganul: "Forța în unitate, puterea în comunitate".

Din punct de vedere emoțional, participanții la experiment au fost entuziasmați, mai ales când au început să observe cât de unitiști și puternici erau grupurile lor.

După terminarea lecțiilor, Ron Johnson și-a arătat saloanele un nou salut, cu care să se salute de acum încolo. Pentru a face acest lucru a fost necesar să îndoiți mâna dreaptă și să o ridicați pe umăr.

Acest gest au numit "Salutul celui de-al treilea val". Acum toți ucenicii s-au întâmpinat numai în acest fel.

miercuri

Miercuri, încă 13 persoane s-au alăturat voluntar elevilor. Apoi Ron Jones a anunțat emiterea de carduri de membru.

În clasă, profesorul a vorbit despre puterea de acțiune. Asta înseamnă că, dacă concurezi individual, acest lucru poate duce adesea la productivitate scăzută, dar dacă lucrați cu întregul grup, calitatea formării va fi mult mai mare.

După aceea, a început să vorbească despre faptul că tinerii ar trebui să creeze un proiect al bannerului "Third Wave" și să le spună altor studenți despre asta. Chiar și elevi de școală trebuiau să dea numele unui alt student pe care ar dori să-l vadă în rândurile lor.

Ron a comandat trei elevi de liceu să-i raporteze despre cei care ar încălca regulile "celui de-al treilea val" sau chiar îl vor critica. În mod surprinzător, aproximativ 20 de persoane au răspuns la apel, care și-au "îndrăgit" în mod voluntar prietenii.

Unul dintre studenți, având o capacitate scăzută de a învăța, dar o construcție puternică, i-a spus conducătorului său că, de astăzi, va fi bodyguardul său. Ca urmare, acest elev a început să meargă după Jones în întreaga școală, oriunde mergea.

Se pare că experimentul a avut un succes. Dar trei elevi excelenți, a căror cunoaștere sa dovedit a fi nerevendicată într-un experiment ciudat, le-a spus părinților lor "celui de-al treilea val".

În cele din urmă, un rabin a numit-o pe Ron, care a fost, în general, liniștită de răspunsul că studenții studiau pur și simplu tipul de personalitate germană. De asemenea, rabinul a spus că va încerca să explice situația părinților studenților plini de recurs.

Profesorii neîncrezători de faptul că nimeni nu are nicio opoziție chiar și în rândul adulților. În plus, directorul însuși, când sa întâlnit cu Jones, a început să-l salute cu "Salutul celui de-al treilea val".

joi

Când Ron a venit să lucreze joi dimineață, a descoperit o clasă a tatălui studenților. El era alături de el înfuriat când a aflat de la fiul său că experimentul a fost inițiat de un profesor extravagant. După cum sa dovedit, acest om a fost prizonier al unuia dintre taberele germane în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cazul a luat o întorsătură serioasă, care nu putea decât să-l deranjeze pe Jones. Prin urmare, el a decis să finalizeze experimentul cât mai curând posibil. Pentru aceasta, el le-a explicat ucenicilor puterea de mândrie.

Până în ziua de azi, 80 de elevi s-au adunat deja în public. Ron le-a spus că toți făceau parte dintr-un program național de tineret al cărui scop era să realizeze noi transformări politice în numele poporului.

În continuare, profesorul a dat ordinul a 4 "escorte" pentru a scoate din audiență și a trimite 3 elevi la bibliotecă care critica "cel de-al treilea val", deoarece loialitatea față de experiment, importantă pentru toată lumea, era în mare îndoială.

După aceea, le-a spus elevilor că în alte regiuni ale statului există și multe diviziuni ale "celui de-al treilea val". Apoi, a adăugat că, vineri, liderul mișcării lor generale va face un discurs televizat și va face o declarație importantă despre modul în care se va desfășura președinția SUA.

vineri

Vineri, exact la ora 12 dimineața, s-au adunat în hol aproximativ 200 de elevi, printre care reprezentanții altor subculturi de tineri. Jones asemănător a alergat pe coridoare și public, prezentându-se ca jurnaliști și reporteri.

Când televizorul a fost pornit, pe ecran nu a apărut nicio imagine care să-i tulbura pe studenți. Urmărind neliniștea, Ron Jones a anunțat că nu există o mișcare socială și ei înșiși au fost victime ale manipulării, după ce și-au pierdut propria părere:

"Credeai că ești - favoriți că sunteți mai buni decât cei care nu sunt în această cameră. V-ați vândut libertatea pentru confortul care dă disciplină și excelență. Te-ai decis să renunți la convingerile tale și să accepți voința grupului ... Dar unde te-ai dus? Lasă-mă să-ți arăt viitorul!

Cu aceste cuvinte, el a inclus un film despre Germania nazistă, taberele de moarte și procese. El a încheiat lecția cu următorul gând:

Dacă am reușit să reproducem complet mentalitatea germană, atunci niciunul dintre voi nu va recunoaște că ați fost la ultima adunare a celui de-al treilea val. La fel ca și germanii, va fi dificil să vă recunoașteți că ați ajuns atât de departe ".

Profesorul le-a clarificat faptul că germanii înșiși erau exact aceiași în timpul existenței celui de-al Treilea Reich. Când elevii și-au dat seama ce spusese Jones, au început să părăsească sala în depresie completă. Unii dintre studenți au plâns.

Efectele experimentului

De mult timp nu sa spus nimic despre "al treilea val", în mare parte datorită faptului că studenții erau rușinați din cauza acțiunilor lor în relație cu ceilalți.

Un fapt interesant este că Ron Jones a fost concediat de la serviciul său doi ani mai târziu, refuzând să-și reînnoiască contractul de muncă. Adevărul este că administrația școlară nu împărtășește opiniile antibelice ale colegului său.

În anii '70, Roy Jones și-a descris experimentul în detaliu într-o carte. În 1981, a apărut filmul "Wave" și a fost publicat romanul cu același nume, în care au fost luate evenimentele reale ale experimentului.

În 2008, pe baza acestor evenimente, a fost filmată filmul "Experiment 2: Wave". În 2011, în America, a fost lansat documentarul "Planul de lecții", în care foști participanți la experimentul "Third Wave" au dat interviuri.

Vizionați videoclipul: Cicada 3301: An Internet Mystery (Decembrie 2019).

Loading...