Egiptul antic

Conținutul

  1. Istoria Egiptului Antic
  2. Piramidele
  3. zei
  4. artă
  5. Datele cheie

Tema Egiptului antic îngrijorează mulți oameni chiar și astăzi. Și nu numai oameni de știință și istorici relevanți sunt interesați de acest lucru.

Începând să studieze acest subiect în clasa a 5-a, o persoană își dă seama pentru prima dată că, cu mult înainte de apariția computerelor și a modului obișnuit de viață de astăzi, a existat ceva pe care chiar și oamenii de știință contemporani nu le pot explica.

Vă oferim o scurtă trecere în revistă a istoriei Egiptului antic. După ce ați citit articolul până la capăt, veți înțelege că în istoria noastră există cu adevărat multe taine și secrete.

Istoria Egiptului Antic

Într-o fotografie din spațiu, Valea Nilului arată ca o cicatrice verde, care traversează spațiul deșertului. În zilele noastre, Nilul este blocat de un baraj al unei stații hidroelectrice care alimentează Egiptul cu energie.

Dar barajul a întrerupt ciclul natural, care a rămas neschimbat de-a lungul vieții nenumăratelor generații.

Distrugerile anuale nu numai că au alimentat Valea Nilului cu apă, dar au adus și câmpuri uriașe, făcându-le fertile - aceasta a creat condițiile pentru dezvoltarea unei civilizații cu cea mai lungă viață din istoria omenirii.

Peste 4000 de ani î.Hr. e. Agricultura din Valea Nilului a fost atât de productivă încât, în detrimentul acesteia, ar putea conține o populație mare care avea alte activități.

A fost concentrată în așezări mici de tip urban. Prosperitatea acestor așezări nu a provocat prea multă invidie în rândul vecinilor - schimbările climatice care au dus la transformarea treptată a valei fertile a Nilului într-o zonă deșert, tocmai a început.

Cu toate acestea, criza în curs de desfășurare a împins dezvoltarea statului egiptean.

În jurul anului 3100 î.Hr. e. mai multe centre din Egipt s-au unit într-un stat, conducătorii cărora, faraonii, au condus întreaga vale Nilului de la primul prag al Egiptului de Sus până la deltă.

Consolidarea puterii lor a contribuit la credințele religioase ale vechilor egipteni: Faraon părea a fi zeul, conducătorul inundațiilor Nilului, protectorul poporului în prezent și în viitor.

Acesta a fost unul dintre motivele apariției cultului morților, care a fost esențial pentru cultura veche egipteană, precum și construcția unor morminte grandioase, care au devenit nu numai locuri de cult religios, ci și motoarele economice ale vieții egiptene.

Ordinii egipteni au fost debitori veșnici ai faraonilor și i-au plătit atât cu produsele muncii lor, cât și cu participarea lor la lucrările publice - construirea de palate, temple, sisteme de irigații pentru irigarea pământului.

Întregul sistem social complex a fost controlat de serviciul amplu al scribilor birocratici. Aparatul birocratic al faraonilor nu numai că a condus viața egiptenilor obișnuiți, ci a servit și ca forță de organizare - cu condiția implementării unor lucrări la scară largă, cum ar fi construirea piramidelor celebre ale Egiptului Antic.

Paletă Narmer

Pe o paletă de Narmer, creată în cinstea cuceririi Egiptului de Jos, Narmer, conducătorul Egiptului de Sus, se răsucește la inamic cu un club de luptă. Inamicii înfrânți sunt deja sub picioarele lui.

Șoimul este un simbol al zeului Horus (el era adesea descris cu capul unui șoim), tulpina de papirus, pe care stă Dumnezeu, este simbolul Egiptului inferior.

Baza bogăției Egiptului antic a fost agricultura, care sa dezvoltat pe terenurile fertile ale Văii Nilului. Râul a servit drept principala cale de comunicare.

Egiptul antic a crescut de-a lungul Nilului. Națiunea a fost formată după 3100 î.Hr. e. două regate independente - Egiptul de sus și de jos - se unesc sub o singură putere, formând una dintre cele mai puternice civilizații din istorie.

Piramidele din Egiptul Antic

La începutul erei Regatului Vechi, nobilii egipteni au fost îngropați în mormintele pline de vârf, cu mastabi plat. Prima piramidă, construită de Pharaoh Djoser în jurul anului 2650 î.Hr. e., a reamintit mai multe mastab, pune unul pe altul.

Piramidă clădire

Treptele piramidei erau alcătuite dintr-o scară de-a lungul căreia fratele decedat trebuia să se ridice la soare, sursa vieții. Curând, piramidele și-au dobândit forma obișnuită cu marginile drepte, personificând razele zeului soare - Ra.

Prima dintre aceste piramide a fost cea mai ambițioasă - piramida de la Cheops (Khufu) din Giza este încă izbitoare în mărime, înălțându-se deasupra clădirilor de apartamente înalte din suburbiile orașului Cairo.

Se ocupă cu încredere într-unul din locurile-cheie din lista minunilor lumii.

Piramida lui Cheops a rămas cea mai înaltă structură de pe planetă până la construirea Turnului Eiffel în 1889. Piramida a fost construită din blocuri de piatră, cu o greutate totală de 6 milioane de tone.

Zeii din Egiptul Antic

În Egiptul antic, nu exista o religie comună, dar exista o mare varietate de culte locale dedicate anumitor divinități. Numeroase zeități venerate în diferite localități au personificat diverse forțe naturale și fenomene sociale.

În diferite perioade, zeitățile Ra și mai târziu identificate cu el, Amon, Osiris, Isis, Seth, Ptah, Anubis au fost cele mai venerate.

Zeii erau venerați în temple religioase, care erau administrate de preoți care acționau în numele faraonului. În centrul templului era o statuie de cult în sanctuar.

Arta Egiptului antic

Arta vechiului Egipt - pictură, sculptură, arhitectură și alte forme de artă, care au apărut în Valea Nilului în jurul anului 5000 î.Hr. și au existat până în anul 300 d.Hr.

Arhitectura este notabilă pentru convenție și monotonie. Acest lucru sa datorat faptului că extracția pietrei și prelucrarea ei era în mâinile statului, metodele de lucru au fost stabilite atât de ferm încât nu s-au schimbat timp de 3500 de ani.

Sculptura este una dintre cele mai distinctive și strict canonice zone ale artei vechiului Egipt. Sculptura a fost creată și dezvoltată pentru a reprezenta vechii zei egipteni, faraoni, regi și regine în formă fizică.

În mormintele egiptenilor simpli, mai ales din lemn, s-au păstrat multe imagini, dintre care unele au fost păstrate. Statuile zeilor și faraonilor au fost puse pe vizionarea publică, de regulă, în spații deschise și în afara templelor.

În Egiptul antic, nu se putea face fără pictura. Toate imaginile au fost colorate în culori vii. Suprafața de piatră pregătită pentru vopsire - un strat gros de murdărie, cu un strat mai fin de tencuială, apoi cu calcar - și vopseaua a fost mai lină.

Multe picturi egiptene sunt păstrate datorită climatului uscat. Picturile au fost create cu intenția de a îmbunătăți viața decedatului în viața de apoi.

Pe scurt despre Egiptul antic

Mai jos este un tabel cu datele principale ale unei civilizații puternice a antichității. Toate datele sunt BC și au o precizie aproximativă.

BC

eveniment

6000Începutul tranziției treptate a vânătorilor și a adunătorilor la un mod de viață stabilit în Valea Nilului.
4000În Nakada (lângă Luxor), cultura Nakadian provine din așezări simple de tip rural, de asemenea remarcate în alte zone.
3500În Nakada și alte așezări începe să construiască case de cărămizi dreptunghiulare. Urmează orașe, zidite. Deșertificarea Saharei se intensifică.
3300Egiptenii vechi folosesc navele de navigație fluviale și maritime.
3200Modele de scriere hieroglifică apar.
3100Upper (sud) și Egipt inferior (nord) sunt unite sub conducerea conducătorilor din perioada dinastică.
3000Narmer, cel mai renumit dintre regii erei pre-dinastice, guvernează Egiptul unificat din capitalul său Abydos.
2950Domnia lui Faraon Menes, fondatorul primei dinastii. Începutul regatului timpuriu.
2650Piramida pasului lui Djoser a fost construită.
2575Odată cu venirea la putere începe dinastia Snofru IV.
2550În Giza (lângă Cairo) construiți Marea Piramida, destinată pentru faraonul Khufu (Cheops).
2450Odată cu venirea la putere a lui Faraon Userkaf, începe domnia dinastiei V.
2325Consiliu al lui Pharaoh Teti, fondator al dinastiei VI.
2250Începutul domniei lui Piopi (Pepi) II.
2170Moștenitorii lui Piopi al II-lea după moartea sa nu sunt în stare să mențină autoritatea puterii faraonilor într-o țară acoperită de separatism.
2125Sfârșitul erei Regatului Vechi și începutul tulburărilor - prima perioadă de tranziție.

Vizionați videoclipul: Marile Mistere ale Egiptului Antic (Decembrie 2019).

Loading...