Yan Comenius

Jan Komensky este un celebru educator și scriitor ceh. În calitate de episcop al Bisericii cehice Bratsk, el a câștigat mare faimă prin metodele inovatoare de învățare în clasă.

În cadrul unei scurte biografii, este destul de dificil să descriem în detaliu viața uimitoare și lucrările remarcabile ale acestui gânditor. Dar cu siguranță veți afla despre toate cele mai necesare acum.

Vă prezentăm în atenția dumneavoastră biografia lui Jan Komensky.

Biografia lui Jan Komensky

Jan Amos Comenius sa născut la 28 martie 1592 în orașul ceh Nivnice. Părinții lui erau credincioși și aparțineau comunității protestante a fraților Boem. În afară de el, erau și alți patru copii în familia Kamensky.

Copilăria și tineretul

În anul 1604, după ciumă, părinții și cele două surori mai mari au murit. La varsta de 16 ani, Yang a intrat in scoala latina din Přerov, unde a studiat timp de 2 ani.

După aceasta, Comenius și-a continuat studiile la Institutul de Reformă Herborn. La vârsta de 19 ani, a fost botezat și a devenit preot al fraților Boem.

După ce a absolvit în 1614, Jan sa întors acasă și a început să lucreze ca profesor la școală. După 2 ani a fost deja pastor. În același timp, Kamensky a scris cartea Gramatica latină.

În acest moment, a început războiul de treizeci de ani (1618-1648), în care au fost desenate multe țări europene. A afectat serios viața și opiniile lui Kamensky, deoarece conflictul militar a avut loc ca urmare a unui conflict între protestanți și catolici ai Imperiului german.

Este de remarcat faptul că această confruntare, care a durat aproximativ 30 de ani, a fost ultimul conflict religios major din istorie.

În acest moment, Yan Komensky a scris multe articole care vizează returnarea teritoriilor sale juridice și a credinței poporului. Curând el a început să fie persecutat, așa cum, într-adevăr, frații lui în credință.

Ca urmare, reformatorul era în polonezul Leszno, unde era în siguranță.

Prima soție a lui Jan Komensky a fost Magdalen Vizovskaya, cu care a trăit 4 ani. În 1622 ea și doi dintre copiii lor au murit de ciumă.

Doi ani mai târziu, Comenius sa recăsătorit, se căsătorește cu fiica episcopului Maria Dorothea.

În ciuda războaielor continue și a persecuției religioase, Comenius a continuat să se angajeze în scris. Una dintre cele mai faimoase opere ale sale este Marele Didactic, în care a strâns majoritatea operelor sale.

Komensky a acordat o atenție deosebită reformei cunoașterii. El a căutat în mod constant să îmbunătățească metodele pedagogice.

În acest sens, a publicat cartea "Școala maternă", în care a descris în detaliu viziunea sa de a crește copilul în primii 6 ani ai vieții sale.

Recunoașterea în societate

La începutul anilor 1630, popularitatea lui Jan Comenius a început să câștige impuls. Cărțile sale au fost traduse în limbi diferite și au provocat un mare interes în societate.

De exemplu, manualul "Ușa deschisă către limbi" (1631) a făcut posibilă învățarea latină mai rapidă și mai ușoară.

În această carte, spre deosebire de analogi, în loc de decenii, conjugări și reguli tradiționale, a fost dată o descriere a realității.

Într-un timp scurt, Jan Komensky a scris o altă carte, Cunoștința creștină. A fost tradusă în limba engleză și publicată sub titlul Reforma școlară.

Viziunea sa despre educația și educația copiilor a fost complet nouă, ca urmare a faptului că a fost discutată în mod activ în societate.

Yana a fost invitată în Marea Britanie și Franța, unde a avut mulți suporteri. Cardinalul Richelieu a sugerat chiar că va continua să lucreze la Paris, promițând să creeze toate condițiile necesare pentru el. Dar Comenius a refuzat.

În curând, el a reușit să se întâlnească cu Rene Descartes, al cărui nume era cunoscut în întreaga Europă.

Pansophia Jan Comenius

Cu sediul în Suedia, Jan Komensky a întâmpinat din nou dificultăți. Conducerea lui Oxensherna a insistat ca profesorul să scrie cărți interesante pentru predarea elevilor.

Cu toate acestea, la acel moment, Kamensky lucra la o pansofia (învățând totul pentru tot). Mai mult, această idee a câștigat popularitate în rândul oamenilor de știință europeni.

Drept urmare, în 1651 a reușit să termine un eseu numit "Școala pansofiană". Acesta a subliniat structura școlii pan-rafic, principiile muncii sale, curriculumul și rutina zilnică generală.

În esență, această lucrare a fost un model pentru dobândirea universală a cunoașterii universale.

Eșecul în Sarospatak

În 1650, prințul Sigismund Rakoczy din Transilvania, la invitat pe Jan Komensky să discute despre reformele scolare planificate pentru viitorul apropiat.

În plus, Sigismund a vrut să ia în considerare pansofia lui Cohensky în mai multe detalii. Profesorul a fost de acord să-l ajute pe prinț și, în curând, a început să lucreze.

Într-una din școli, el a făcut multe transformări, dar după câțiva ani nu au urmat rezultate serioase.

În ciuda lipsei de succese notabile, Comenius a reușit în acest moment să scrie lucrarea "Lumea senzuală în imagini", care a reprezentat un progres real în pedagogie.

Imaginea lui Komensky la basorelieful adorat la clădirea școlii din Dolani (Republica Cehă)

În ea, Yan Komensky a început să folosească imagini pentru a învăța limbi străine, pe care nimeni nu le-a luat înainte. Curând va spune că "cuvintele trebuie să fie însoțite de lucruri și nu pot fi studiate separat de ele".

Un fapt interesant este că metodele moderne de învățare a limbilor străine includ și ilustrații color. În plus, imaginile sau imaginile sunt folosite în majoritatea tehnicilor mnemonice.

Ultimii ani de viață

După revenirea lui Jan Komensky din Transilvania în Leszno, a izbucnit războiul dintre Suedia și Polonia.

Ca urmare, toate manuscrisele lui Komensky au fost pierdute, iar el însuși a trebuit să se mute din nou în altă țară.

Următoarea și ultima reședință a Comenius a devenit Amsterdam. În timpul șederii sale în acest oraș, el a finalizat volumul "Consiliul General pentru corectarea afacerilor umane", format din 7 părți.

Jan a scris-o timp de 20 de ani, fiind astfel capabil să facă bilanțul tuturor activităților sale. Și deși fragmente ale lucrării au fost publicate la sfârșitul secolului al XVII-lea, au fost considerate pierdute.

În anii 30 ai secolului al XX-lea, restul de 5 părți ale cărții au fost găsite. În totalitate, această lucrare a fost publicată în limba latină doar în 1966.

Jan Amos Comenius a murit în noiembrie 1670 la vârsta de 78 de ani. A fost îngropat în Naarden, lângă Amsterdam.

Idei și didactice ale lui Jan Komensky

După ce ați citit o scurtă biografie a Comenius, vă sugerăm să vă familiarizați cu ideile principale ale unui mare profesor.

Calea luminii

Calea luminii este un program dezvoltat de Komensky care are ca scop luminarea unei persoane. Temele sale principale au fost evlavia, cunoașterea și virtutea.

Potrivit autorului, o persoană ar putea obține înțelepciune numai după ce a stăpânit și a aplicat toate cele trei calități. Din aceasta rezultă că sursa și scopul tuturor operei sale a fost teologia.

Komensky a acordat multă atenție lui Dumnezeu. El credea că o persoană trebuie să se deschidă pentru trei revelații:

  • creatia vizibila, in care puterea Creatorului este vizibila;
  • om făcut după chipul lui Dumnezeu;
  • la cuvânt, cu promisiunea de bunăvoință față de om.

Toate cunoștințele și ignoranța ar trebui luate din trei cărți: natura, mintea (spiritul omului) și Sfânta Scriptură.

Pentru a atinge o astfel de înțelepciune, individul trebuie să se implice în sentimente, inteligență și credință.

Datorită faptului că omul și natura sunt create de Dumnezeu, ei trebuie să aibă o ordine similară a lucrurilor, datorită căruia să poți realiza armonie în toate lucrurile.

Cunoaște-te pe tine și natura

Această doctrină a microcosmosului macrocosmos face posibilă constatarea că o persoană poate înțelege înțelepciunea nerealizată până acum.

Ca rezultat, fiecare individ devine un pansofist - un mic zeu. Păgânii nu sunt capabili să înțeleagă o astfel de înțelepciune din cauza lipsei cuvântului descoperit, care, potrivit creștinismului, este Isus Hristos.

Potrivit lui Jan Komensky, o persoană trebuie să se refere numai la lucrările divine și să învețe ceva printr-o coliziune directă cu lucrurile.

El a argumentat că orice învățare și dobândire de cunoștințe începe cu simțurile. Viața și lumea oricărei persoane sunt o școală.

Natura învață, profesorul este servitor al naturii, iar naturaliștii sunt preoți în templul naturii. Pe baza tuturor celor de mai sus, fiecare persoană ar trebui să se străduiască să se cunoască pe sine și natura.

Enciclopedia omniscienței

Acest concept se referă la metoda prin care o persoană poate vedea ordinea lucrurilor, fiind conștient de cauzele lor.

Din acest motiv, fiecare individ poate înțelege pe deplin cunoștințele diferite. Mai mult, omul va putea să ajungă în starea în care era înainte de căderea lui Adam și Eva.

Inovarea în educație

Potrivit lui Jan Comensky, copilul ar trebui să fie crescut astfel încât să se potrivească lucrurilor și cuvintelor. Atunci când predă limba maternă, părinții trebuie să evite cuvintele goale și conceptele complexe.

Cărțile din școli ar trebui împărțite în grupuri. Adică, copilul ar trebui învățat doar că este capabil să înțeleagă la un moment dat.

Viața este ca o școală

Jan Komensky a crezut că toată viața este o școală pentru om și pregătire pentru viața veșnică. Fetele și băieții ar trebui instruiți împreună.

Profesorii nu ar trebui să exercite presiuni emoționale asupra elevilor, cu atât mai puțin să le supună pedepselor fizice.

Procesul de învățare ar trebui să aibă loc într-un stil de joc. Dacă un copil nu poate stăpâni o anumită știință, acesta nu este deloc vina lui.

În scrierile sale, Jan Komensky a argumentat că baza pentru transformarea omenirii ar trebui să fie pansomia, în timp ce teologia va fi motivul călăuzitor.

În lucrările sale, profesorul a folosit multe citate din Sfintele Scripturi.

Printre cărțile biblice era cel mai interesat de profețiile lui Daniel și de Apocalipsa lui Ioan cel Divin.

El a crezut că citit aceste cărți, o persoană ar fi capabilă să obțină cunoștințele esențiale necesare pentru mileniul biblic.

Omul din timpul său

Merită menționat faptul că Jan Komensky nu era interesat de dezvoltarea științei. În schimb, el sa concentrat pe teologie.

Își împrumuta toate ideile din teologia fraților boemeni. Mai mult, a studiat în mod activ lucrările unor personalități precum Nicolae din Cusa, Bacon, Jacob Boehme, Juan Luis Vives, Campanella și alți gânditori.

Din acest motiv, Komensky a reusit sa adune un vast magazin de cunostinte care ia ajutat sa-si formuleze propriile opinii asupra problemelor educatiei, teologiei si pedagogiei stiintifice.

Vizionați videoclipul: biography of John amos Comenius (Decembrie 2019).

Loading...