Vladimir Lenin

Biografia lui Lenin este una dintre cele mai interesante și misterioase dintre biografiile unor politicieni de renume mondial. La urma urmei, Lenin a fost principalul organizator al Revoluției din 1917, care a schimbat radical istoria nu numai a Rusiei, ci și a lumii.

Vladimir Lenin a scris multe lucrări despre marxism, comunism, socialism și filozofie politică.

Unii îl consideră cel mai mare revoluționar și reformator, în timp ce alții sunt acuzați de crime grave și numiți nebuni. Deci cine este el, Vladimir Lenin, un geniu sau un răufăcător?

În acest articol, vom evidenția evenimentele cele mai semnificative din biografia lui Lenin și vom încerca să înțelegem de ce activitățile sale încă provoacă opinii și evaluări radical opuse.

Biografia lui Lenin

Vladimir Iliich Ulyanov sa născut la 10 aprilie 1870 la Simbirsk (acum Ulyanovsk). Tatăl său, Ilya Nikolayevich, a lucrat ca inspector al magazinelor populare, iar mama sa, Maria Alexandrovna, a fost profesoară la domiciliu.

Copilăria și adolescența

În perioada de biografie 1879-1887. Vladimir Lenin a studiat la gimnaziul Simbirsk, pe care la absolvit cu onoruri. În 1887, fratele său mai mare Alexander a fost executat pentru pregătirea unei încercări de asasinare a țarului.

Acest eveniment a șocat întreaga familie Ulyanov, pentru că nimeni nu bănuia că Alexandru era implicat în activități revoluționare.

Semne speciale ale lui V. Lenin

Educație Lenin

După gimnaziu, Lenin și-a continuat studiile la Universitatea din Kazan la școala de drept. Atunci a început să se intereseze serios de politică.

Execuția fratelui său a influențat foarte mult viziunea sa asupra lumii, deci nu este surprinzător faptul că a devenit rapid interesat de noi mișcări politice.

După ce nu a studiat la universitate timp de o jumătate de an, Vladimir Ulyanov-Lenin a fost expulzat de la el pentru participarea la tulburările studențești.

La vârsta de 21 de ani, a absolvit în afara facultății de drept din cadrul Universității din Petersburg. După aceea, Lenin a lucrat ceva timp ca asistent al unui avocat.

Dar această lucrare nu ia adus satisfacție internă, de vreme ce el a visat de mari realizări.

Viața personală

Singura soție oficială a lui Lenin era Nadezhda Krupskaya, care și-a sprijinit sotul în tot ceea ce era.

Ei s-au întâlnit la Petersburg, în timpul activităților revoluționare subterane. Cuplul a înregistrat relația la 22 iulie 1898, când Vladimir Ulyanov era în exil.

Copiii din această căsătorie nu aveau.

Biografia politică a lui Lenin

După doi ani, viitorul lider al revoluției ruse a plecat la Petersburg, unde a devenit membru al cercului marxist.

Portretul lui Vladimir Lenin

La vârsta de 25 de ani, a plecat mai întâi în străinătate.

Acolo a reușit să-l întâlnească pe Georgy Plekhanov, care a jucat un rol important în biografia lui Lenin.

Plehanov a fost la acel moment unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai marxismului.

Îi plăcea imediat lui Lenin, care a văzut în el un erou și un patriot al Patriei sale.

Sub conducerea lui Plekhanov sa format "Uniunea luptei pentru emanciparea clasei muncitoare", la care Lenin sa alăturat imediat.

După șase luni, Vladimir Ilici a fost arestat și pus în închisoare. În închisoare, a rămas timp de aproximativ un an, după care a fost trimis în exil în Teritoriul Krasnojarsk.

Cu toate acestea, aceste evenimente nu au rupt spiritul unui tânăr revoluționar care era convins că opiniile sale erau corecte.

De vreme ce în timpul exilului avea mai mult timp liber, a început să scrie lucrări menite să creeze o mișcare revoluționară.

În 1899 a finalizat lucrarea intitulată "Dezvoltarea capitalismului în Rusia". În acesta, Lenin a analizat dezvoltarea economică a imperiului, a criticat reprezentanții populismului liberal și a avertizat asupra abordării inevitabile a revoluției burgheze.

În paralel cu aceasta, a studiat lucrările teoristului marxist popular Karl Kautsky. De acolo Lenin a adunat o mulțime de informații importante pentru propriul său sistem politic.

La sfârșitul exilului în 1900, Lenin a decis să părăsească Rusia. În următorii ani locuiește la Londra, la München și la Geneva din Elveția.

În aceste orașe, Vladimir Iliich a colaborat activ cu oamenii săi asemănăți, ridicând ideea unei revoluții în Rusia.

Pseudonimul "Lenin"

Un an mai târziu, Ulyanov a luat pseudonimul "Lenin", sub care a intrat în istoria lumii. El era încă în strânsă legătură cu Plekhanov, deși în acel moment el însuși avea deja o mare autoritate în rândul oamenilor cu minte asemănătoare.

Activități revoluționare

În decembrie 1900, un grup de emigranți ruși au creat cotidianul social-democrat Iskra. Majoritatea lucrărilor de organizare a publicației au fost efectuate de Lenin.

El a fost responsabil nu numai pentru materialul publicat în ziar, ci și pentru distribuirea acestuia. Ulterior, "Iskra" a reușit să furnizeze ilegal Imperiul Rus.

În 1903, sa produs o despărțire în partidul social-democraților, în urma căruia a fost împărțit în "menșevici" și "bolșevici", iar Lenin a devenit liderul "bolșevicilor", care ulterior ar fi fost la conducerea puterii.

În perioada de biografie din 1905-1907. el a trăit în secret în Sankt Petersburg, ocazional călătorind în străinătate. După aceasta, Vladimir Ilici a trăit în diferite state europene timp de 10 ani.

La acea vreme, a devenit cel mai faimos și inițiator autoritar al revoluției rusești.

În 1914, Lenin a locuit în Austria-Ungaria. Cu toate acestea, în curând a fost acuzat că este spion rus.

A fost imediat arestat, dar datorită intervenției social-democraților influenți, a fost eliberat curând.

Următorul loc de reședință al liderului proletariatului a fost Elveția, unde a început să-și promoveze în mod activ ideile. În special, Vladimir Ilici a vrut să transforme războiul imperialist într-un război civil.

Octombrie Revoluția

În primăvara anului 1917, Lenin a vorbit în Sankt Petersburg cu faimoasele sale teze din aprilie. În ele, el și-a detaliat viziunea despre începutul revoluției socialiste.

Lenin nu a fost doar o persoană foarte competentă, ci și un orator foarte talentat. Acesta este motivul pentru care, în ciuda burrului său, el literalmente a atras atenția oamenilor la numeroase raliuri.

A reușit să vorbească ore întregi în fața publicului și să răspundă la cele mai neplăcute întrebări.

Sensind încrederea în sine și sprijinul acordat maselor, Lenin a început să se gândească la un plan de lovitură de stat și la răsturnarea guvernului provizoriu. Curând va reuși să pună în aplicare acest plan.

În octombrie 1917, în clădirea Smolny, Lenin a emis o ordonanță pentru o ofensivă. Drept urmare, guvernul provizoriu a fost eliminat și toată puterea a fost în mâinile bolșevicilor.

În curând, a fost anunțat solemn formarea unui nou guvern - Consiliul Comisarilor Poporului, al cărui lider a fost Lenin.

Unii biografi spun că liderul însuși nu și-a putut imagina că revoluția va veni atât de repede.

La urma urmei, cu doar câteva luni înainte de lovitura de stat, Lenin, în discursurile sale, chiar dacă a vorbit despre schimbările care au urmat, a indicat însă zeci de ani în care toate acestea trebuiau să fie realizate.

Crearea URSS

După lovitura de stat, Vladimir Ilici Lenin și asociații săi au făcut publice decizia care se referea la retragerea din primul război mondial și la transferul terenurilor private către țărani.

Ca rezultat, Tratatul de pace de la Brest a fost semnat între Rusia și Germania.

Moscova a devenit noua capitală a Rusiei Sovietice, în care Vladimir Lenin și-a continuat lucrarea.

După ce sa stabilit ferm în Kremlin, a început să lupte împotriva oricărei manifestări de disidență. În vara lui 1918, liderul a ordonat suprimarea prin forță a revoluționarilor sociali din stânga, în care au murit mulți oameni.

La începutul războiului civil, anarhiștii s-au opus, de asemenea, bolșevicilor. Cu toate acestea, forțele s-au dovedit inegale, ca urmare a căror anarhiști au fost învinși și reprimați.

La 30 august 1918 sa făcut o încercare asupra lui Lenin, după care a fost grav rănit.

Acest incident a devenit cunoscut în întreaga țară, datorită căruia oamenii au început să-l respecte pe Lenin și mai mult.

Curând, politica comunismului de război a intrat în vigoare. A fost formată Comisia de urgență rusă (VChK), care a luptat împotriva elementelor contrarevoluționare.

Personalul acestei organizații avea puteri mari. Drept urmare, KGB-ul aproape a eliminat restul disidenței.

Metodele lor de a se ocupa de "dușmanii poporului" au fost deseori însoțite de acte violente, manifestate în diferite forme.

După încheierea războiului civil din 1922, a început renașterea economiei naționale. Comunismul de război a fost eliminat, iar taxa alimentară a venit să înlocuiască surplusul.

În același timp, în țara în cauză a fost introdusă NEP (noua politică economică), potrivit căruia a fost permis comerțul privat.

În același timp, politica NEP a asumat dezvoltarea întreprinderilor de stat, electrificarea și cooperarea.

Anul URSS

URSS a fost constituită la 30 decembrie 1922 prin fuziunea RSFSR, SSR ucrainean, SSR albanez și SFSR transcaucazian într-un stat cu un singur guvern, capitala Moscovei, autoritățile executive și judiciare și sistemele legislative și juridice.

Este puțin probabil ca Lenin sau asociații săi să sugereze că, de fapt, au creat un imperiu mondial, care a fost destinat să facă descoperiri colosale în știință și tehnologie, pentru prima dată să intre în spațiul cosmic și să câștige în cel mai sângeros război din istoria omenirii.

Ultimii ani ai vieții lui Lenin

Este evident că multe evenimente politice care au avut loc în biografia lui Lenin în ultimii ani nu puteau afecta decât sănătatea sa.

Astfel, în primăvara anului 1922, a suferit 2 lovituri, dar a păstrat în același timp bunul simț. Ultima adresă publică a lui Lenin a avut loc la 20 noiembrie 1922, la plenul Consiliului municipal din Moscova.

La data de 16 decembrie 1922, starea sa de sănătate sa deteriorat din nou brusc, iar pe 15 mai 1923, din cauza bolii, sa mutat la moșia Gorki de lângă Moscova.

Eu sunt Lenin în Gorki

Dar chiar și în această stare, Lenin, cu ajutorul stenografului, dictase scrisori și diverse note. Un an mai târziu, a suferit un al treilea accident vascular cerebral, ceea ce la făcut complet dezactivat.

21 ianuarie 1924 Vladimir Ilici Lenin a murit la vârsta de 53 de ani.

Adio la liderul proletariatului mondial a avut loc în 5 zile. În a șasea zi după moarte, trupul lui Lenin a fost îmbălsămat și plasat în Mausoleu.

Numele liderului a numit multe orașe și străzi ale URSS. A fost dificil să găsești un astfel de oraș, oriunde ar exista o stradă sau un pătrat numit după Lenin, fără a mai vorbi de zeci de mii de monumente ridicate în toată Rusia.

După Lenin, Joseph Stalin, care conducea aproape 30 de ani, a preluat Uniunea Sovietică.

Lenin și Stalin în Gorki, 1922

Interesante despre Lenin

  • Un fapt interesant este că în timpul vieții sale, Vladimir Lenin a scris aproximativ 30.000 de documente. În același timp, el a reușit să vorbească la sute de mitinguri și să conducă un stat imens.
  • Toată viața lui, Lenin era angajat în șah.
  • Ilyich a avut o poreclă de partid, care a fost folosită de camarazii săi și de el însuși: "Bătrânul".
  • Înălțimea lui Lenin era de 164 cm.
  • Inventatorul rus Lev Termen, care la întâlnit personal pe Lenin, a menționat că a fost foarte surprins de părul roșu strălucitor al liderului.
  • Potrivit memoriilor multor contemporani, Lenin a fost o glumă foarte veselă și plină de dragoste.
  • Lenin a fost un student excelent la școală și a primit o medalie de aur la absolvire.

Vizionați videoclipul: History vs. Vladimir Lenin - Alex Gendler (Ianuarie 2020).

Loading...