Bulat Okudzhava

Bulat Okudzhava - Bard sovietic și rus, poet, traducător, compozitor, filolog și actor de film. Pentru biografia sa, a compus mai mult de două sute de cântece.

Okudzhava, împreună cu Vysotsky și Galicia, este considerat unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai genului de cântec de artă din epoca sovietică. În biografia sa există multe evenimente și fapte interesante despre care vă vom spune chiar acum.

Deci, înainte de tine biografie scurtă a lui Bulat Okudzhava.

Okudzhava Biografie

Bulat Shalovici Okudzhava sa născut la 9 mai 1924 la Moscova. Sa născut într-o familie de bolșevici, ca urmare a căruia a fost crescut în spiritul patriotismului comunist.

Tatăl său, Shalva Stepanovich, a fost lider de partid. Mama, Ashken Stepanovna, și-a susținut ferm sotul și a avut aceleași convingeri politice.

Copilăria și adolescența

Inițial, în familia Okudzhava totul a mers bine. Șeful familiei a urcat rapid pe scara partidului, ocupând diverse poziții de conducere.

Dar odată ce a izbucnit un conflict între Okudzhava Sr. și Lavrentiy Beria, care și-a zdrobit poziția în partid.

Curând pe Okudzhavu a fost o denunțare falsă. El a fost reținut și condamnat la moarte, care a fost executat la 4 august 1937. Este demn de remarcat faptul că ambii frați Shalva Okudzhava au fost de asemenea împușcați pe fapte false.

După aceea, mama și fiul s-au stabilit într-un apartament comunitar din Moscova. Femeia era conștientă de faptul că, mai devreme sau mai târziu, i-ar fi venit și ei, deoarece ea era soția "dușmanului poporului". Așa sa întâmplat.

Mai puțin de un an mai târziu, a fost arestată și trimisă la o tabără din Karaganda, unde a rămas timp de aproximativ 9 ani.

După arestarea ambilor părinți, Bulat Okudzhava a trăit împreună cu rudele în Tbilisi.

Bulat Okudzhava în tinerețe

După ce a absolvit liceul, a obținut un loc de muncă. În 1942, un tânăr de 18 ani se afla în rândurile Armatei Roșii. În acești ani de biografie, a început să compună cântece.

După ce sa întors acasă, Okudzhava a promovat cu succes examenele de la Universitatea din Tbilisi pe Facultatea de Educație. După absolvire în 1950, a predat la școala din sat de mai bine de 2 ani.

În această perioadă de biografie, a compus poezii și alte lucrări.

Literatură și muzică

În 1954, la un an după moartea lui Stalin, Bulat Okudzhava și-a citit poemele pe una din serile creative. Lucrările sale au primit recenzii bune, astfel încât tânărul poet a început să imprime în ziarul local.

Bulat Okudzhava pe scenă

În 1956 Bulat a publicat versurile de poezie Lyrics. După 5 ani, a apărut povestea sa "Fii sănătoasă, cărturar", în care erau multe fragmente din biografia lui Okudzhava.

Peste 40 de ani de activitate creativă a publicat aproximativ 15 colecții de poezie, inclusiv "65 de cântece", "Dedicate pentru tine" și "Sala de așteptare".

În timpul biografiei din anii 1970-1990. Okudzhava a publicat zeci de lucrări de proză. În plus, mai multe romane istorice au ieșit din stiloul său, printre care și Călătoria amatoriilor, O dată cu Bonaparte și Fotograful Jora.

Interesant, Bulat Okudzhava a scris și pentru copii. Cea mai faimoasă poveste a primit "Aventurile adorabile", care a fost tradusă în mai multe limbi.

Este demn de remarcat faptul că, pe lângă scris, Bulat Okudzhava a tradus, de asemenea, poezii din arabă, finlandeză și suedeză. În plus, până în 1961 a fost redactorul Editurii Young Guard și, de asemenea, a condus departamentul de poezie în Monitorul literar.

Cu toate acestea, după ce a câștigat faima și sentimentul de sine înțeles, Okudzhava a renunțat, după care a fost implicat doar în activități creative.

La începutul anilor 60, Okudzhava a câștigat o popularitate deosebită ca bard. El a dat adesea concerte la care mulți oameni s-au adunat întotdeauna.

Curând a vizitat multe orașe sovietice, cântând propriile cântece.

Creativitatea Bulat Okudzhava a influențat în mod serios artiști celebri precum Vladimir Vysotsky, Yuri Vizbor și Alexander Galich. Cântecele sale au cunoscut și au cîntat întreaga Uniune Sovietică.

Vladimir Vysotsky și Bulat Okudzhava

Cele mai renumite compoziții ale bardului Okudzhava sunt:

  • Alăturați-vă pe mâini, prieteni;
  • Rugăciunea lui Francois Villon;
  • Luați haina, du-te acasă;
  • Cântecul vulpei Alice și pisica Basilio;
  • Cântec de speranțe eșuate;
  • Onorată, Lady Luck.

În paralel cu aceasta, Bulat Șalovici a scris cântece de film. Cea mai populară melodie a fost "Avem nevoie de o victorie", sună în filmul "Stația Belarus". Această compoziție sa îndrăgostit foarte mult de compatrioții săi și, în special, de foștii soldați din prima linie.

În general, melodiile de la Okudzhava au fost difuzate în mai mult de 70 de filme.

La sfârșitul anilor '60, Okudzhava a vizitat Franța, unde a înregistrat un record cu propriile sale compoziții. După aceea, a lansat mai multe albume în URSS.

Pentru biografia sa, Okudzhava a jucat în 8 filme, jucând atât personaje, cât și personaje minore. În plus, a scris scenarii pentru patru filme.

Viața personală

De-a lungul vieții sale, Bulat Okudzhava a arătat un mare interes față de sexul mai slab. Prima sa soție a fost Galina Smolyaninova.

În această căsătorie, au avut o fiică (care a murit la o vârstă fragedă) și un fiu, Igor, care mai târziu a devenit dependent de droguri și a plecat la închisoare.

În 1964, Bulat și Galina au decis să plece. Un an mai târziu, fosta soție a bardului a murit de o inimă zdrobită.

În timp, Okudzhava sa întâlnit cu fizicianul Olga Artsimovich, care mai târziu a devenit soția sa.

În această uniune familială, au avut un băiat, Anton, care a devenit și el muzician. Această căsătorie era destul de fericită.

Cu toate acestea, la mijlocul anilor '80, Bulat a dezvoltat o relație cu cântăreața Natalia Gorlenko. A locuit alături de ea de mai mulți ani, fără a întrerupe relația cu soțul său legal.

moarte

Ultimii ani ai vieții sale, Bulat Okudzhava, a petrecut în Paris. El a supraviețuit foarte dureros moartea fiului său cel mare, în legătură cu care a subminat grav sănătatea sa.

Curând sa îmbolnăvit de gripa, care avea o complicație la rinichi. Boala a progresat, astfel încât medicii nu au reușit să-l salveze.

Bulat Shalvovich Okudzhava a murit pe 12 iunie 1997 la vârsta de 73 de ani în orașul flamand Clamar.

Marele bard rus a fost îngropat la cimitirul Vagankovo ​​de la Moscova. Interesant, cu câteva zile înainte de moartea sa, a botezat, pentru că toată viața lui credea în Dumnezeu.

Vizionați videoclipul: Молитва Prayer - Булат Окуджава Bulat Okudzhava (Decembrie 2019).

Loading...