Franklin Roosevelt

Franklin Roosevelt - Președinte al 32-lea al Statelor Unite, una dintre figurile centrale ale evenimentelor mondiale din prima jumătate a secolului XX, a condus Statele Unite în timpul crizei economice mondiale și al celui de-al doilea război mondial.

Roosevelt a fost reales în funcția de președinte de patru ori la rând. În istoriografie, el este invariabil plasat la egală cu cei mai proeminenți președinți americani, Washington, Jefferson și Lincoln.

Există multe fapte interesante și neobișnuite în biografia sa, despre care vă vom spune acum.

Deci, înainte de tine scurtă biografie a lui Franklin Roosevelt.

Roosevelt Biografie

Franklin Delano Roosevelt (cunoscut și ca FDR în SUA) sa născut la 30 ianuarie 1882 în Hyde Park (New York). Sa născut într-o familie inteligentă și bogată.

Tatăl său, James Roosevelt, a fost descendent din vechea familie Rosenfeld. El a fost un fermier și a fost proprietarul mai multor companii de minerit și de transport de cărbune.

Mama lui Franklin, Sarah Ann Delano Roosevelt, a fost fiica unui om de afaceri de succes. Un fapt interesant este că tatăl lui Franklin Roosevelt era cu 26 de ani mai mare decât soțul său, care a fost, de asemenea, a doua soție.

Copilăria și adolescența

Părinții au făcut tot posibilul pentru a aduce calități bune fiului și pentru a-i oferi cea mai bună educație. Până la 14 ani, băiatul a studiat acasă, după care a fost trimis să studieze la Școala Groton. Un an mai târziu, Franklin a intrat în Harvard.

În următorii doi ani, Roosevelt a urmat cursuri de drept la Universitatea Columbia. Drept urmare, el a primit permisiunea de a practica dreptul. În calitate de copil, a călătorit adesea cu familia sa din întreaga lume, ca urmare a cunoașterii limbilor străine destul de bine.

Roosevelt's Biography Political

De la o vârstă fragedă, Franklin era grav interesat de politică. Acest lucru sa datorat în mare parte faptului că el era o rudă a președintelui american Theodore Roosevelt.

Franklin Roosevelt în copilărie

Când tipul a împlinit vârsta de 18 ani, a ocupat un post în Legislativul de Stat din New York. A lucrat în legislatura guvernului local, ca reprezentant al democraților.

Un fapt interesant este că în anul următor, Franklin Roosevelt a devenit membru al lojii masonice "Olanda". De-a lungul anilor biografiei sale, el va atinge gradul 32 al Cartei Scoțiene și va fi în Marea Lojă a Georgiei.

În timpul cursei prezidențiale din 1912, Franklin a susținut candidatura lui Woodrow Wilson, care a devenit mai târziu al 28-lea Președinte al Statelor Unite. Datorită acestui fapt, Roosevelt a primit postul de ministru adjunct al Marinei.

În 1914, Roosevelt a încercat să obțină un loc în Senat, dar a eșuat. Același lucru la așteptat în 1920

După ce a suferit poliomielită la vârsta de 39 de ani, Franklin a devenit invalid. În acest sens, el a fost forțat să părăsească activitatea politică timp de 8 ani. Totuși, el a continuat să facă tot posibilul pentru a se întoarce la arena politică.

În 1928, Franklin Delano Roosevelt a câștigat alegerile pentru guvernator din statul New York. A deținut această poziție pentru 2 termeni. În această perioadă, politicianul a câștigat o experiență neprețuită, lucru util pentru el în viitor.

În ajunul alegerilor prezidențiale din 1932, Roosevelt a organizat un comitet pentru a ajuta șomerii. Din acest motiv, el sa îndrăgit de mulți americani.

În plus, el a vorbit în fiecare zi la radio, discutând despre orice subiect de interes pentru un om simplu pe stradă. Un fapt interesant este că, mai târziu, toate înregistrările despre aerul lui Roosevelt au fost publicate sub formă de cărți.

Președintele Statelor Unite

În 1933, Franklin Roosevelt a prezentat pentru alegeri programul sau electoral stabilit în tezele New Deal.

În el, el și-a reflectat viziunea dezvoltării Americii și eliminarea problemelor existente legate de sectorul economic. Oamenii l-au crezut, ca rezultat al căreia a devenit șeful statului.

În primele luni ale președinției sale, Roosevelt a ridicat nivelul sistemului bancar și a semnat un document privind refinanțarea datoriilor agricole.

În plus, el a adoptat o serie de reforme legate de industrie. Pentru o perioadă relativ scurtă, el a reușit să îmbunătățească considerabil situația afacerilor interne a SUA, să crească numărul de locuri de muncă și să rezolve problemele legate de agricultură.

După aceea, președintele Roosevelt a elaborat mai multe programe menite să ajute copiii cu venituri mici și persoanele în vârstă.

Roosevelt a format sindicate, a ridicat salariile și a făcut modificări în sistemul fiscal. Mai puțin de un an mai târziu, a stabilit relații diplomatice cu URSS.

Viața personală

În 1905, Roosevelt sa căsătorit cu sora sa sase, Anna Eleanor Roosevelt (1884-1962). Tatăl ei era fratele mai mic al președintelui Theodore Roosevelt, idolul lui Franklin.

În această căsătorie au avut 6 copii, dintre care unul a murit în copilărie.

Franklin Roosevelt cu soția și copiii săi în tinerețe

Eleanor Roosevelt a fost un sprijin fiabil pentru soțul ei iubit și a jucat un rol important în biografia sa. Acest lucru a fost evident mai ales după ce soțul a căzut grav bolnav în 1921 și a rămas într-un scaun cu rotile până la sfârșitul vieții sale.

Eleonora a lucrat cu entuziasm asupra problemelor legate de ocuparea forței de muncă și protecția socială a femeilor. Datorită acțiunilor sale, viața claselor inferioare și mijlocii ale populației americane sa îmbunătățit semnificativ. Din acest motiv, în anii 30 a devenit și mai populară în America decât soțul ei.

Când lumea a fost amenințată de fascism, Anna Eleonora Roosevelt a preluat funcția de asistent secretar al Apărării al SUA. Ea a fost unul dintre inițiatorii educației ONU și a luptat toată viața pentru libertate și drepturile omului.

Chiar și după moartea lui Franklin Roosevelt, Eleanor a continuat să fie interesată de politică. Mai mult, ea se afla în administrarea unor șefi de stat ulterioare. Un fapt interesant este că a fost admirată de președinții Harry Truman și John Kennedy.

Al doilea război mondial 1939-1945

Înainte de începerea celui de-al doilea război mondial, Roosevelt a căutat să mențină relații neutre cu țările din Europa și America Latină. El nu avea dorința de a se implica într-un conflict militar.

Cu toate acestea, când exporturile de arme au scăzut în America, președintele a vorbit împotriva politicilor lui Hitler și a format o alianță militară cu Marea Britanie. Curând, America a început să-și exporte armele în Regatul Unit.

Franklin Delano Roosevelt

Este de remarcat faptul că la începutul celui de-al doilea război mondial, Statele Unite nu au vrut să intre în confruntare deschisă cu Japonia. Dar, pe 7 decembrie 1941, piloții japonezi au atacat baza militară americană din Pacific, Roosevelt și Churchill au declarat război cu Japonia.

După 3 zile, Germania și Italia au declarat război coaliției nord-atlantice.

Cu toate acestea, încă 3 ani lungi vor trece înainte ca Franklin Roosevelt să decidă să-și trimită trupele în Europa. Un astfel de act a fost dictat de o serie de victorii strălucite ale URSS asupra naziștilor. Drept urmare, șeful Casei Albe, alături de aliați, a deschis Frontul de Vest.

Un fapt interesant este că, încă de la începutul celui de-al doilea război mondial, Roosevelt a dorit să creeze o organizație care să promoveze pacea în întreaga lume. În opinia sa, acesta ar fi trebuit să cuprindă 4 state de poliție: SUA, URSS, China și Marea Britanie.

În ianuarie 1942, președintele american a reușit să formeze ONU.

Roosevelt, Stalin și Churchill la Conferința de la Yalta din 1945

Franklin Roosevelt a participat de mai multe ori la întâlniri cu liderii Marii Britanii (Churchill) și ai Uniunii Sovietice (Stalin).

A participat la conferințe în Teheran, Yalta, Quebec, Moscova și Washington. Ei au discutat despre problemele globale ale lumii.

moarte

După încheierea Conferinței de la Yalta, șeful Casei Albe sa întors acasă, unde a continuat să lucreze în mod activ.

Dintr-o data, la 12 aprilie 1945, Franklin Delano Roosevelt a avut o hemoragie a creierului, din care a murit brusc.

Roosevelt a fost îngropat în Hyde Park. Un fapt interesant este că autopsia nu a fost efectuată, deși legea o impunea. Ceremonia funerară a avut loc într-un sicriu închis.

În ciuda faptului că Roosevelt nu a reușit să-și realizeze multe dintre ideile sale (de exemplu, formarea unei uniuni de patru și consolidarea relațiilor cu URSS), chiar și astăzi oamenii vorbesc despre el cu mare respect în întreaga lume.

Toate cele mai bune, rare și unice fotografii ale lui Franklin Roosevelt sunt aici.

Vizionați videoclipul: Donald Trump Recites Franklin D. Roosevelt's D-Day Prayer To Mark 75th Anniversary. NBC News (Decembrie 2019).

Loading...