Aurul lui Kolchak

La începutul secolului trecut, rezervele de aur ale Rusiei au fost cele mai mari din lume. În 1918, conducătorul suprem al Rusiei, Alexander Kolchak, a protejat 490 de tone de aur. Mulți oameni continuă să fie interesați de locul în care această comoară a dispărut.

În acest articol vom analiza principalele evenimente din istoria acelor ani și, de asemenea, vom încerca să aflăm - unde a dispărut aurul Kolchakului.

Rush de aur în Ural

În secolul al XVIII-lea, exploatarea aurului în Rusia a fost adesea realizată prin mine speciale. Cu toate acestea, în timp, a reușit să găsească aur pierdut, după cum reiese din mai multe documente. În Ural, de mult timp, nisipurile de aur și nuggeturile au fost minate activ.

La începutul secolului al XIX-lea, Rusia a fost zdruncinată de o grămadă de aur care a determinat oamenii să meargă la minele de aur. Metalul prețios se afla literalmente pe suprafața pământului și, prin urmare, nevoia de mine de aur a dispărut practic.

Rezervele de aur ale Imperiului Rus

La mijlocul secolului al XIX-lea, aproximativ 50% din aurul mondial a fost exploatat în stat. Acest lucru a condus la o creștere a rezervelor de aur, care până în 1914 a ajuns la 1.311 de tone (1 miliard 695 milioane de ruble), care acum echivalează cu 55 miliarde de dolari. Astfel, rezervele de aur ale Imperiului Rus au fost cele mai mari din lume.

Reducerea rezervelor de aur

Odată cu începutul primului război mondial (1914-1918), rezervele rusești de aur au scăzut semnificativ. În timpul războiului, s-au exportat în Anglia cantități semnificative de aur, garantând plata împrumuturilor militare. În curând, alte 562 milioane de ruble au fost transferate în Canada.

Ca urmare, când Lenin a venit la putere, rezervele de aur ale Rusiei s-au ridicat la 1 miliard 100 milioane de ruble. Cu toate acestea, bolșevicii nu au primit toată capitalul. Jumătate din aur a fost dus la Kazan în avans în timpul războiului.

Bolșevicii au încercat să culeagă metalele prețioase din Kazan, dar nu au reușit să scoată mai mult de 100 de cutii, deoarece albii au preluat controlul asupra orașului.

Alexander Kolchak este al doilea stânga

Când în noiembrie 1918, amiralul Kolchak a fost declarat conducător suprem al Rusiei, aurul rămas în Kazan a început să fie numit "aurul lui Kolchak". Astfel, albi au avut 490 de tone de aur (650 milioane ruble).

Mai târziu, toate rezervele de aur au fost transportate la Omsk, unde Kolchak și anturajul său au început să le elimine. În 1919, din cauza neîncrederii Kolchakului, aurul a fost trimis de-a lungul autostrăzii transsiberiene, care era sub controlul trupelor cehe.

Imediat ce marfa prețioasă a ajuns la stația Nizhneudinsk, reprezentanții Antantei i-au forțat pe Kolchak să renunțe la putere și să transfere tot aurul către legi cehoslovac.

Ca rezultat, amiralul era în mâinile Redșilor, care l-au executat în curând. Forțele cehe au returnat 403 de milioane de ruble către bolșevici în schimbul permițându-le să părăsească statul.

Dar unde sunt plecate restul de 236 de milioane de aur al lui Kolchak?

Unde a dispărut aurul Kolchak?

Potrivit unei versiuni, milioane de persoane dispărute au fost furate de Legiunea Cehoslovacă. Dovada este că, de îndată ce Cehii s-au întors în patria lor, au deschis o mare Legiabank. Cu toate acestea, un număr de istorici contestă însăși faptul că a înființat o bancă, mai mult decât atât, acești bani ar fi cu greu suficienți pentru formarea ei.

Novitsky, care era ministru adjunct al finanțelor sub conducerea guvernului de la Kolchak, a spus că cehii au însușit 63 de milioane de euro, însă aceste afirmații nu au fost susținute de niciun fapt.

În plus, după Războiul Civil, Cehoslovacia a alocat sume uriașe pentru a ajuta imigranții ruși, care au depășit 63 de milioane.

Suporterii unei alte versiuni cred că aurul lui Kolchak a fost ascuns de decretul amiralului Kolchak însuși. Au fost făcute diverse ipoteze cu privire la locul unde ar putea fi comoara. Se zvonea că o parte din aur stătea pe fundul lui Irtysh.

De asemenea, foarte popular era versiunea conform căreia cehii au inundat aurul lui Kolchak în Baikal, astfel încât acesta nu a căzut în mâinile bolșevicilor.

Un fapt interesant este că în 2013, omul de știință Alexei Tikhonenko a declarat că a reușit să găsească bare de aur în partea de jos a Baikal cu ajutorul unui bathyscaphe, unde a coborât la fund. El a găsit patru lingouri acolo. Orice a fost, dar continuați să căutați aurul Kolchak astăzi.

Istoricul rus Oleg Budnitsky a prezentat o versiune destul de plauzibilă în care aurul ar fi putut fi de 236 de milioane de ruble. În opinia sa, acestea au fost transferate în străinătate ca plată pentru arme și echipament.

Budnitsky sa familiarizat cu diferitele arhive stocate în Stanford, Leeds și New York. El a calculat că Rusia a trimis aproape 200 de milioane de ruble de aur băncilor străine. Pentru aceasta, Occidentul a oferit împrumuturi și arme albe.

Modelul de mișcare de aur al lui Kolchak, conform istoricului Karelin

White Bankers a cumpărat, de asemenea, dolari pentru a stabiliza situația financiară. Aurul rămas din Kolchak, în valoare de 43 de milioane de ruble, a fost furat de Ataman Semenov, care a atacat trenul care purta metalul prețios. Ca rezultat, toate aurul lui Kolchak a fost cheltuit pentru întreținerea armatei.

Din toate acestea, rezultă că tot aurul despre care Kolchak a dispărut a fost folosit pentru scopuri militare și pentru a primi împrumuturi. Cu toate acestea, această explicație a pierderii barelor de aur nu se potrivește tuturor. Prin urmare, astăzi oamenii continuă să încerce să găsească nenumărate comori, numite după amiral - aurul lui Kolchak.

Vizionați videoclipul: ЗОЛОТО КОЛЧАКА МОЖНО ВЕРНУТЬ. Япония Забрала Золотой Запас Российской Империи (Ianuarie 2020).

Loading...