Andrey Bogolyubsky

Andrey Bogolyubsky - Prințul Vyshgorod, Dorogobuz, Ryazan și Vladimir. El este fiul lui Yuri Dolgoruky. Sub Petru cel Mare, Bogolyubski a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă.

În timpul domniei lui Andrei Bogolyubsky, principatul Vladimir-Suzdal a dobândit o mare influență în Rusia și, în cele din urmă, a devenit baza statului rus. În acest articol luăm în considerare principalele evenimente ale biografiei printului Bogolyubsky și cele mai interesante fapte din viața sa.

Deci, înainte de a fi o scurtă biografie a lui Andrei Bogolyubsky.

Biografia lui Andrei Bogolyubsky

Andrey Yuryevich Bogolyubsky sa născut în jurul anului 1111 în Rostov Veliky. În 1149, Yuri Dolgoruky a ordonat lui Andrei să guverneze Vyshgorod. Curând tânărul prinț a participat la războiul împotriva Polotsk și suveranul Volyne Izyaslav Mstyslavych. Ajungând la Volyn, el a arătat curaj fără precedent în timpul asediului de la Lutsk.

În 1153 Bogolyubsky a început să domnească principatul Ryazan, dar a fost imediat expulzat de pe tron ​​de Rostislav Yaroslavovich. Mai târziu a început din nou să guverneze Vyshgorod, dar deja în 1155 a decis să plece la Vladimir-pe-Klyazma, după ce a furat icoana Fecioarei Maria.

Potrivit legendei, Andrei Bogolyubsky ar fi avut un vis în care i sa spus să părăsească icoana în Vladimir, ceea ce el a făcut. În plus, în locul în care avea un vis, prințul a format așezarea Bogolyubovo. După aceea a fost poreclit Andrey Bogolyubsky.

Consiliul lui Andrei Bogolyubsky

Când Yury Dolgoruky a murit în 1157, Andrei Bogolyubsky a început să domnească principatele Vladimir, Rostov și Suzdal. Curând el a decis să facă capitală Vladimir.

După aceea, timp de mai mulți ani a construit o cetate cu piatră albă, cu 5 porți. Un fapt interesant este că unul dintre ele - Poarta de Aur, poate fi văzut astăzi.

Poarta de Aur în Vladimir

În plus, Bogolyubsky a înălțat Catedrala Adormirii Maicii Domnului și faimoasa Biserică a mijlocirii de pe Nerl și, de asemenea, sa angajat în construirea fortificațiilor. Apoi a început să realizeze reforme politice, dorind să fie înrădăcinat pe tron.

În 1161, Andrei Yuryevich a dus din țările sale o mamă vitregă, prințesa greacă Olga, împreună cu cei 3 fii ai ei. Încercând să gestioneze singură toate bunurile, el a decis să anuleze desfășurarea de întâlniri în care domnii și nobilii au rezolvat diverse probleme serioase.

Ca urmare, Bogolyubski a alungat toți boierii care au servit ca tatăl său și mulți rude apropiate. Încercând să dezvolte relații feudale, el, mai presus de toate, spera pentru rege și pentru locuitorii lui Vladimir. Prințul a condus, de asemenea, comerțul cu regiunile Rostov și Suzdal.

În 1159, Andrei a ocupat micul fortificație din Novgorod a lui Volok Lamsky. Apoi a încercat să creeze în ținuturile sale subordonate o metropolă independentă de Kiev. Cu toate acestea, această încercare a fost nereușită.

Reconstrucția castelului lui Andrei Bogolyubsky

Andrew Bogolyubsky a invitat să construiască biserici și mănăstiri ale maeștrilor din Europa de Vest. Dorind să realizeze reforme în domeniul religiei, a introdus câteva sărbători în Rusia. Se crede că a fost inițiatorul înființării unor astfel de sărbători, cum ar fi Spa-urile de miere și Protecția Preasfintei Teologii.

Capturarea de la Kiev (1169)

După moartea lui Rostislav în 1167, puterea din dinastia Rurik a trecut la Svyatoslav Vsevolodovich Chernigov.

Cu toate acestea, când alte rude au intervenit în lupta pentru tron, au început războaiele interne. Mstislav Izyaslavic Volinski a preluat Kievul, expulzând pe unchiul său Vladimir Mstislavici și și-a stabilit propriul fiu roman pentru a domni Novgorod.

Mstislav a făcut tot posibilul pentru a controla pe deplin principatul de la Kiev. Cu toate acestea, el a fost opus de verișorii săi Rostislavich.

Această situație era doar pe mâna lui Andrew Bogolyubsky. Fără a-și pierde timpul, și-a îndrumat echipa spre Kiev, însoțind sprijinul altor 11 prinți ruși.

Campania de la Kiev din 1169, condusă de Mstislav Andreevici, fiul lui Bogolyubsky, sa încheiat cu capturarea Kievului. După aceea, orașul a fost jefuit timp de două zile și mulți dintre locuitorii săi au fost prinși.

În cele din urmă, fratele lui Andrey, Gleb, a devenit noul suveran al ținuturilor de la Kiev. Un fapt interesant este că Andrei Yuryevich a fost primul din Rusia care a reușit să schimbe ideea vechimii în dinastia Rurikovich.

Drumeții la Novgorod (1170)

După ce a subjugat Kievul, Andrei Bogolyubsky a decis să adune o echipă împotriva lui Novgorod. În același timp, poporul din Novgorod a vrut să-l vadă pe romanul Galițski drept conducătorul său, fiul lui Mstislav Izyaslavich.

Curând a început lupta dintre armatele lui Andrew și Roman. Ca rezultat, ultimul prinț a câștigat o alunecare de teren. În curând a început o foamete mare în Novgorod, care ia determinat pe locuitorii săi să îmbunătățească relațiile cu Andrey.

Andrei Bogolyubsky pe cartea poștală a lui Ivan Bilibin

Unii istorici consideră că Bogolyubsky a fost cel care, după înfrângere, a organizat o blocadă alimentară, care în cele din urmă a avut un efect și a condus la un armistițiu.

Asediul lui Vyshgorod (1173)

Când Gleb Yuryevich a murit în 1171, Vladimir Mstislavic era pe tronul de la Kiev, dar a murit curând. Apoi, tronul a trecut la prințul din Smolensk Rostislavich - Roman.

Andrei Bogolyubski a cerut de la el extrădarea tuturor oficialilor de rang înalt pe care îi bănuiau că îl otrăvesc pe Gleb.

Cu toate acestea, Roman nu a vrut să facă un astfel de pas. În acest sens, Andrew la îndepărtat de pe tron ​​și ia ordonat lui și fraților săi să se întoarcă acasă. Nu îndrăznea să nu se supună decretului lui Bogolyubski, dar unul dintre Rostislaviții, Mstislav Viteazul, a refuzat să asculte de porunca suveranului.

Andrei Bogolyubsky reconstrucție Gerasimov

Mstislav a spus că nu va permite un tratament atât de dur cu el și frații săi. Ca urmare, a tăiat barba ambasadorului Andrew, care a fost motivul războiului.

Când echipajul lui Bogolyubski sa apropiat de Vyshgorod, a început un asediu pe scară largă. Un fapt interesant este că Andrei ia ordonat lui Mstislav să fie capturat în viață pentru a ajunge chiar și cu abuzul său. El, la rândul lui, a fost forțat împreună cu armata sa să se ascundă într-o fortăreață, deoarece și-a înțeles impotența.

Între timp, Yaroslav Izyaslavich a trimis trupele din Volonia și Galicia pentru a ajuta pe asediați. Când regimentele lui Andrei Bogolyubski de la distanță au observat o armată imensă de Yaroslav, au început să fugă din câmpul de luptă în grabă. Mstislav, văzând sprijinul, a părăsit cetatea și, împreună cu echipa sa, a intrat în luptă.

Mulți dintre Suzdaliani în timpul retragerii și-au găsit moartea în Nipru, în timp ce alții au căzut pe câmpul de luptă. Astfel, asediul lui Vyshgorod sa dovedit extrem de nefericit pentru Andrei Bogolyubsky.

Drumeții în Bulgaria Volga

În 1164, Andrei Iurevici a mers la război împotriva bulgarilor din Volga. Inamicul a suferit pierderi grele de om și tehnic. Bryakhimov a fost dus și 3 alte orașe au fost incinerate.

După 6 ani, Bogolyubski, alături de aliați, a mers din nou la război împotriva bulgarilor. Prinții au intrat pe teritoriul Bulgariei și au început să o jefuiească nemilos.

Și, deși, uneori, Andrei a trebuit să se angajeze în bătălii cu inamicul, el a reușit să subjugeze complet aceste ținuturi.

Catedrala Nașterii Fecioarei și rămășițele palatului princiar (trecere și scări din scară) în mănăstirea Bogolyubsky, Bogolyubovo

Viața personală

În 1148, Andrew sa căsătorit cu fiica boierului, Julitta, care se distinge prin frumusețea ei specială. În această căsătorie au avut 5 copii: Izyaslav, Mstislav, Yuri, Gleb și Rostislav.

Un fapt interesant este că Julitta a conspirat împotriva soțului ei, pentru care a fost executată în 1175. Cu toate acestea, o serie de istorici cred că nu au omorât-o, ci o altă soție necunoscută a lui Bogolyubsky.

Moartea și canonizarea

Înfrângerea din 1173 și tensiunile cu nobilimea au condus la o conspirație împotriva lui Andrei Bogolyubsky. Ca urmare, în noaptea de 28-29 iunie 1174, prințul a fost bătut până la moarte de boier.

Există o versiune pe care conspiratorii, după ce beau vin, au venit în camerele lui Andrei să-l persecute. Suveranul nu a deschis ușa și sa grăbit să se apropie de sabie, care a atins mereu lângă patul lui. Dar, după cum sa dovedit, arma a fost furată în avans de către portarul cheie Anbal.

După ce au spart castelul, boierii s-au aruncat peste prințul fără apărare și au început să-l bată. Și deși Bogolyubski a avut o rezistență decentă față de conspiratori, forțele erau prea inegale. În cele din urmă, toți cei răniți a căzut la pământ.

Crima lui Andrei Bogolyubsky

Gândindu-se că Andrew murise, ucigașii, triumfând, au pornit să bea vin în pivniță. Cu toate acestea, prințul, recâștigând conștiința, a încercat să scape din reședința sa.

Dar răufăcătorii l-au găsit pe un traseu sângeros și apoi l-au lovit lovituri de moarte. Bogatul lui Bogolyubski se afla în curte și, între timp, oamenii se jupuiau în camerele sale.

Andrei Yuryevich Bogolyubsky a fost îngropat în Catedrala Assumption din Vladimir. În 1702, Biserica Ortodoxă Rusă l-a canonizat.

Vizionați videoclipul: The Life And Death Of Andrey Bogolyubsky (Decembrie 2019).

Loading...