Arkhip Kuindzhi

Arkhip Kuindzhi - Artist rus, maestru al picturii peisagistice. El este considerat "artistul luminii" pentru faptul că a fost capabil să transmită fluxuri luminoase pe panza incredibil de precis.

De-a lungul anilor biografiei sale, el a scris multe picturi magnifice create în stiluri de realism, romantism și peisaj filosofic.

Deci, înainte de a fi o scurtă biografie a lui Kuindzhi.

Biografie Kuindzhi

Arkhip Ivanovich Kuindzhi (la nașterea lui Kuyumji) sa născut la 15 ianuarie (27), 1842 în Mariupol. A crescut în familia producătorului de pantofi Ivan Khristoforovici, care a primit porecla Yemengi, adică "muncitorul".

Baiatul era orfan atunci când avea doar 6 ani. După aceea, a fost crescut de rude apropiate.

Copilăria și adolescența

Kuindzhi din copilărie a muncit din greu. Destul de repede a reușit să lucreze ca păstor, asistent de brutar și să ia parte la construcția bisericii.

Arkhip Kuindzhi iubește animalele, adesea îi protejează de huligani. În plus, el întotdeauna a venit la ajutorul tovarășilor săi slabi. Primul profesor al viitorului artist a fost un învățător grec care ia învățat elementele de bază ale gramaticii grecești.

Activitate portret V.M. Vasnețov, 1869

După aceea, Kuindzhi nu a studiat mult timp la un colegiu local. Este demn de remarcat faptul că el era puțin interesat de orice altă disciplină decât desenul. Un adolescent talentat a pictat la fiecare ocazie și a folosit tot ce a putut pentru el.

Când Kuindzhi, în vârstă de 11 ani, a lucrat la un șantier de construcții în templu, nu a încetat niciodată să se gândească la artă. După ziua de lucru, Arkhip a mers în camera în care locuia în acel moment și a pictat zidurile până noaptea târziu.

Când alții au observat înclinații creative în tinerețe, l-au sfătuit să devină student al lui Ivan Aivazovski.

Ca urmare, Kuindzhi a mers pe jos la Feodosia, unde trăia cel mai faimos pictor marin marin. Un fapt interesant este că Aivazovski nu a văzut niciun talent în tip. Și, deși refuza să-l învețe să picteze, artistul nu-l alunga pe băiat din studio.

Ivan Konstantinovich Aivazovsky a ordonat lui Arkhip să picteze gardul și să pregătească vopseaua. După 2 luni, tânărul a decis să se întoarcă acasă, unde a început să lucreze într-un studio foto. Mai târziu, Kuindzhi a mers la Petersburg, visând să devină student la Academia de Arte.

Artistul Kuinji

Timp de doi ani, Arkhip a încercat să intre în academie, dar ambele momente nu au reușit. În această perioadă, biografia a pictat pictura "Tatar Saklya", pe care Kuinji a prezentat-o ​​la Expoziția Academică. Datorită acestui fapt, i sa permis să devină voluntar la Academie.

Curând în biografia lui Kuindzhi au avut loc evenimente importante. El sa familiarizat cu artiști remarcabili precum Ilya Repin, Ivan Kramskoy și Viktor Vasnetsov.

Sub influența lor, un tip talentat a scris câteva fotografii sumbre care au fost bine primite de critici.

După o excursie la Valaam în 1870, Kuinji a pictat 2 peisaje magnifice - "Lacul Ladoga" și "Pe insula Valaam". Ultima poză achiziționată pentru colecția sa, Pavel Tretiakov. După 3 ani, el a prezentat noua sa capodoperă "Zăpadă" la expoziția, care în 1874 a primit o medalie de bronz la Londra.

În 1876, în biografia creativă a lui Kuindzhi, a apărut pictura "Noaptea ucraineană". Vizitatorii au admirat modul în care lumina lunii a fost transmisă de mistrii în noaptea întunecată. De atunci, artistul a creat o serie de pânze în stilul romantismului.

Arkhip Kuindzhi a fost un pionier în arta rusă în ceea ce privește utilizarea culorii strălucitoare, prin utilizarea de culori suplimentare. Curând el a decis să părăsească societatea Wanderers, pentru că dorea să se bucure de viață și să nu o explice.

În 1879, Kuindzhi și-a prezentat trilogia: "Nord", "Birch Grove" și "După ploaie". Criticii de artă au remarcat influența impresioniștilor în aceste lucrări, deși într-o mică măsură.

În 1880, Arkhip Ivanovici a anunțat o expoziție în care a fost reprezentată doar una dintre lucrările sale - "Noaptea lunei pe malul Niprului". Un fapt interesant este că pânza era într-o cameră întunecată și era iluminată doar de o rază de lumină electrică.

În astfel de condiții, peisajul părea incredibil de realist. Se părea că luna ar fi cu adevărat stralucitoare. Spectatorii au mers chiar în spatele imaginii, pentru a se asigura că nu există altă evidențiere.

Activitatea lui Kuinji a provocat o adevărată agitație în societate. El a fost discutat pretutindeni, admirând talentul extraordinar al maestrului.

În timp ce scriu capodopera, artistul a experimentat încă culori. În special, el a aplicat bitum, care, atunci când a fost expus la aer și lumină, a început să se întunece. Mai târziu, lucrarea sa a fost cumpărată de Marele Duce Konstantin Konstantinovici.

În 1882, Kuindzhi a organizat următoarea expoziție, pentru care au existat 2 dintre picturile sale - "Birch Grove" și "Moonlight Night on the Nipper". Este de remarcat faptul că ultimul peisaj este considerat de mulți ca fiind cel mai bun în biografia sa. La momentul scrierii sale, unul dintre primii spectatori ai picturii încă neterminate a fost Ivan Turgenev, cu care artistul a menținut relații bune.

Portretul artistului Arkhip Ivanovich Kuindzhi (Repin, 1877)

După aceea, Arkhip Kuindzhi a încetat să apară în societate și a dispărut din vedere de cel puțin 20 de ani. El sa dedicat în întregime creativității, dar în același timp nu și-a arătat capodoperele nimănui.

În timpul unei călătorii în Caucaz, pictorul a fost un fenomen rar. El și-a văzut reflexia mărită pe un nor luminos. După aceea, Kuindzhi a scris o serie de peisaje montane.

În 1901, Arkhip Ivanovich a fost de acord să-și arate ultimele picturi elevilor și prietenilor săi. Printre ei a fost și pictura "Hristos în grădina Ghetsimani", care a lovit toți telespectatorii în adâncurile sufletului.

Cu puțin înainte de moartea lui Kuindzhi, au fost pictate picturi precum "Rainbow", "Evening in Ukraine" și "Dnepr Morning".

Viața personală

Prima și ultima dragoste din biografia lui Kuindzhi a fost fiica comerciantului Vera Ketcheji-Shapovalova, pe care la îndrăgostit la vârsta de 17 ani. Tinerii au visat să fie împreună, dar tatăl fetei nu a vrut să-i dea fiica ca pe un om sărac.

Tatăl a fost de acord să-și dea binecuvântarea căsătoriei, dacă Kuinji ia prezentat 100 de monede de aur. Pentru a câștiga atât de mulți bani, artistul sa dus la St. Petersburg. Drept rezultat, el a reușit să adune suma convenită și să o aducă la testul viitor.

Cu toate acestea, tatăl fetei a spus că dorește mai mulți bani. Kuindzhi nu a avut de ales decât să meargă din nou la Petersburg. Acolo a lucrat foarte mult și de multe ori nu a terminat, dar a reușit să acumuleze suma necesară.

În 1875, tinerii și-au legalizat relația și au mers la o călătorie de miere în Baleam. În timpul unei călătorii la mare, a început o furtună, astfel încât soții au reușit să supraviețuiască doar printr-un miracol. După acest episod, au ajuns la concluzia că, deoarece Dumnezeu nu le-a permis moartea, ei ar trebui să-și îndrume viața spre fapte bune.

Arkhip Kuindzhi și soția sa, Vera Ketcherdzhi-Shapovalova

După nuntă, Kuinji a cunoscut o incredibilă creștere creativă. Picturile lui au fost repede cumpărate, astfel încât noii soții trăiau din abundență. Cu toate acestea, au condus un stil de viață simplu și nu au căutat lux.

Arkhip și soția sa au ajutat adesea artiști și cerșetori potențiali și chiar au cumpărat 3 case în St. Petersburg în care trăiau prietenii lor.

Soția pictorului nu a cerut niciodată daruri scumpe de la soțul ei și nici nu avea nevoie de un servitor. Femeia în mod independent a fost angajată în curățarea casei și pregătirea mâncării. Copiii din familia Kuindzhi nu au fost.

moarte

În vara anului 1910, plămânii lui Arkhip Kuindzhi s-au inflamat. Boala a progresat, privând artistul de orice forță. Inima lui deja slabă a agravat situația.

În ultimele 2 luni de viață, Kuindzhi a trăit în chin. Singura bucurie pentru el era că lângă el era o soție credincioasă. În plus, studenții și prietenii lui au vizitat adesea maestrul. Toți cei care îl cunoșteau vorbeau despre el ca o persoană excepțional de bună și ospitalieră.

Arkhip Ivanovich Kuindzhi a decedat în 11 iulie (24), 1910 la vârsta de 68 de ani. A găsit pace în cimitirul Tikhvin al mănăstirii Alexander Nevsky.

Vizionați videoclipul: Arkhip Kuindzhi: A collection of 177 paintings HD (Ianuarie 2020).

Loading...