Interesante despre Mendeleev

Interesante despre Mendeleev Vă vor spune despre viața și descoperirile acestui om de știință rusesc. Autorul tabelului de elemente chimice a fost o persoană foarte versatilă.

El a fost interesat de diferite domenii ale științei și tehnologiei, datorită cărora a câștigat faima la nivel mondial. Mai jos ne uităm la cele mai interesante fapte despre Dmitri Mendeleev.

24 de informații interesante despre Mendeleev

 1. Părinții lui Mendeleev au dat naștere la 17 copii, dintre care cel mai mic a fost Dmitri.
 2. Puțini oameni cunosc faptul că, din cauza performanțelor academice scăzute într-o universitate pedagogică, Mendeleev a rămas pentru al doilea an.
 3. După ce a lucrat timp de 30 de ani la Universitatea din St. Petersburg, Mendeleev și-a părăsit pereții în semn de protest. Motivul pentru aceasta a fost petiția studenților despre libertatea de exprimare, pe care Ministrul Educației Publice a refuzat să o ia în considerare.
 4. Un fapt interesant este că Mendeleev îi plăcea foarte mult muzica clasică, în special, compozitorul său preferat a fost Beethoven.
 5. La o vârstă fragedă, Dmitri Mendeleev sa întâlnit cu Nikolai Gogol.
 6. Opinia conform căreia tabloul periodic al elementelor apare unui om de știință într-un vis nu corespunde realității. Mai mult decât atât, Mendeleev a fost chiar ofensat la audierea unor astfel de declarații. El a spus că trebuie să lucreze la creierul său de aproape 20 de ani.
 7. Mendeleev avea șapte copii de la două soții, dintre care unul a murit la o vârstă fragedă.
 8. Din moment ce nepotul lui Mendeleev era omologul său complet, au fost confundați în mod repetat unul cu celălalt.
 9. Deși Dimitri Ivanovici a fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel, el nu a putut deveni proprietarul său. Se spune că motivul pentru aceasta a fost conflictul său cu frații Nobel pe baza producției de petrol din Azerbaidjan.
 10. Un fapt interesant este că, în timp ce compune masa sa periodică, Mendeleev a prezis proprietățile elementelor care nu erau încă deschise la acel moment, lăsând celule libere pentru ele.
 11. În 1887, Mendeleev sa urcat pe un balon la o înălțime mai mare de 3 km pentru a efectua mai multe măsurători importante. Zborul a durat aproximativ 3 ore.
 12. Știați că printre activitățile preferate ale omului de știință a fost fabricarea valizelor? Le-a făcut până la moarte, chiar și când și-a pierdut complet vederea.
 13. La cererea guvernului, Mendeleev a reușit să vină cu pulbere fără fum.
 14. Este curios că numai aproximativ 10% din toate lucrările lui Dmitri Mendeleev au fost dedicate chimiei.
 15. În creștere, fiica lui Mendeleev a devenit soția lui Alexander Blok.
 16. În 1885, omul de știință a proiectat un balon cu un motor și o cabină etanșă. Pe un astfel de aparat a fost posibil să se ridice la straturile superioare ale atmosferei. Cu toate acestea, proiectul său a rămas neobservat.
 17. Un fapt interesant este că Mendeleev este creatorul conductei pentru pomparea produselor petroliere. Înainte de aceasta, petrolul a fost transportat în containere diferite.
 18. Dmitri Mendeleev a scris mai mult de 40 de lucrări despre navigația în Arctica și a participat personal la construcția primului scut de gheață Arctic "Yermak".
 19. În 1955 a fost descoperit un nou element chimic, care a fost numit în onoarea savantului - Mendeleevy.
 20. În timpul vieții sale, Mendeleev a publicat 431 de lucrări științifice.
 21. Odată ce Dmitri Ivanovici a fost întrebat cum tratează oameni de altă naționalitate. Omul de știință a răspuns că principalul lucru nu este naționalitatea, ci că "o persoană este eficientă".
 22. Mendeleev a plăcut să se îmbăie în băile publice.
 23. Dmitri Mendeleev nu a avut încredere în medicină, drept urmare a preferat să fie tratat prin metode populare.
 24. Contrar opiniei populare, Mendeleev nu a fost inventatorul vodcii. În acel moment, vodca a fost făcută mult timp în urmă. Mai mult, Mendeleev a crezut că puterea ideală a acestei băuturi ar trebui să fie 38⁰. Cu toate acestea, pentru a simplifica calcularea impozitelor pe alcool, acest număr a fost rotunjit la 40.

Vizionați videoclipul: 10 chestii mai putin cunoscute despre tabelul periodic al lui Mendeleev (Ianuarie 2020).

Loading...